De giftige erfenis van Halbe Zijlstra (VVD)

Je zou inderdaad bijna vergeten wat een goorlap Halbe Zijlstra eigenlijk is:

Bij het afzwaaien van de voormalige Staatssecretaris van Cultuur, Onderwijs en Wetenschap heeft de Volkskrant ervoor gekozen hem een hart onder de riem te steken. Op vrijdag 2 november verscheen een uitgebreide analyse in deze krant waarin Zijlstra onthaald werd als een strijder tegen “de arrogantie van de juiste smaak”, een succesvolle hervormer die het debat over cultuursubsidies “op scherp” heeft gezet. Waar hebben we die uitdrukking eerder gehoord? Het “op scherp zetten van het debat” is een veelgebruikt eufemisme voor publieke figuren die zich van tendentieuze beeldvorming bedienen. De term is een van de vreemde producten van de postfortuynistische politieke cultuur. Maak moslims uit voor een vijfde colonne en u zet het debat op scherp. Zeg dat werklozen en gehandicapten handophouders zijn, en u zet het debat op scherp. Maak kunstenaars uit voor amateuristische profiteurs en jawel, het wonder is geschied: het debat is op scherp gezet. We mogen Zijlstra dankbaar zijn (platformbk).

3 gedachten over “De giftige erfenis van Halbe Zijlstra (VVD)”

 1. Wat de Volkskrant, Zijlstra, Rabiaat Rechts van Rutte I hebben gedaan is niet anders dan opnieuw de Links gestemde deel van de bevolking hypocriet te doen verne*ken.

  Hoezo?

  Eerst heeft Rabiaat Rechts Nederland jarenlang gewerkt om uit de publieke ruimte termen als rijke graaiers, rijke profiteurs, arme mensen ne*kers, weg te krijgen want niet beschaafd en niet beleefd. Het werd politiek correct om dit niet te gebruiken.
  Progressieve mensen uity hun goede hart gingen akkoord mee.

  Toen deed Rechts de ommezwaai en begon de volgende denigrerende uitspraken te gebruiken:

  “Maak moslims uit voor een vijfde colonne en u zet het debat op scherp. Zeg dat werklozen en gehandicapten handophouders zijn, en u zet het debat op scherp. Maak kunstenaars uit voor amateuristische profiteurs en jawel, het wonder is geschied: het debat is op scherp gezet. We mogen Zijlstra dankbaar zijn (platformbk).”

  BAM! Progressieve mensen, kunstenaars en Links zijn lekker verne*kt! Rechts heeft zich nu deze methode toegeëigend, waar Links nu zwijgt.

  Wat zeg je me daarvan?

 2. Niets nieuws onder de zon, geschiedenis herhaalt zich en niemand leert er wat van. Das dan wel weer errug jammer.

 3. Halbe Zeilstra wilde kunstenaars van ‘ het subsidie-infuus halen’. Nu worden ZZP-ers bedreigd door het huidige kabinet met het intrekken van de zelfstandigenaftrek. Weer klinkt dezelfde kreet: van het infuus halen.

  Dat de koningin als grootgrondbezitter tonnen aan landbouwsubsidies van de EU opstrijkt is natuurlijk iets geheel anders…

Reacties zijn gesloten.