Crisis bij de trotskisten

Logo SWP
Logo SWP
De Socialist Workers Party, de ideologische vrienden van de Internationale Socialisten, verkeren in staat van crisis. Aanleiding is een beschuldiging van verkrachting tegen een vooraanstaand lid van de partij die intern bij de SWP werd afgehandeld op een manier die aanleiding heeft gegeven tot veel kritiek binnen de partij. Inmiddels heeft dit geleid tot een hoop geruzie met zelfs internationale gevolgen. Peter Storm heeft er een stuk over:

De ernst overschrijdt intussen de landsgrenzen. De Servische IS-groep heeft intussen haar lidmaatschap van de IS Tendency, en daarmee haar banden met de SWP, opgezegd. Ze onderbouwt dat met verwijzing naar strategische meningsverschillen, maar verwijst ook expliciet naar de kwesties van partijdemocratie en van de slechte afhandeling van de verkrachtingsbeschuldiging. En de SWP rommelt zelf luid. De afdeling Leeds van de met de SWP verbonden studentenclub SWSS heeft in een verklaring haar krachtige veroordeling uitgesproken.

Komende dagen zal er op dit vlak nog wel meer gebeuren, hopelijk ook in Nederland. Want alhier hebben we de Internationale Socialisten IS)en, wat voor kritiek en ongemak ik als ex-lid ook voel bij die groepering, ik kan me niet voorstellen dat die nu blijven zwijgen, ik kan me niet voorstellen dat de IS haar verstandhouding met de SWP nu niet eens héél grondig gaat herzien. Ik zie op Facebook al geschokte reacties, en die geschoktheid wijst op twee dingen (ravotr).

4 gedachten over “Crisis bij de trotskisten”

  1. Hoho, het gaat niet om “de trotskisten” maar om de volgers van de lijn-Cliff. Wat het verschil tussen die “tendenzen” is weet ik verder ook niet en eerlijk gezegd… maar ik zal het nog bestuderen.

  2. Britse anarchisten vermaken zich kostelijk met de door hen verwelkomde val van de SWP. Ian Bone – die de SWP het liefst eigenhandig zou begraven – heeft er inmiddels een half dozijn artikelen aan gewijd, waar het leedvermaak van afdruipt.

Reacties zijn gesloten.