Dijsselbloem (PvdA): dit land niet kapot bezuinigen is mijn eer te na

Dijsselbloem (PvdA)
Dijsselbloem (PvdA)

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) heeft dinsdag gezegd dat loslaten van de 3 procent norm zijn eer te na zou zijn. Oh ja en onverstandig zou zijn.

Dat over die eer, waar dat op slaat snapt niemand. Wat heeft eer met de economie van een land te maken? Vrij weinig.

Waarom het loslaten van de norm “onverstandig” is, daar komt hij ook al niet uit. Zo wijst hij erop dat de huidige recessie geen klein of tijdelijk dipje is, maar “structureel welvaartsverlies”.

Laat dat laatste nou precies de reden zijn waarom stapels economen, waaronder IMF, en CPB, maar ook diverse prominente VVD’ers, GroenLinks, vakbeweging, werkgevers en ga zo maar door, eigenlijk iedereen dus zo langzamerhand, het kabinet oproepen om deze norm op dit moment juist los te laten.

Met andere woorden: waarom het volgens iedereen niet moet, moet het volgens het kabinet juist wél. En het zijn met name de PvdA’ers in het kabinet die deze blijde boodschap als zombie-jehova’s verspreiden.

Lees bijvoorbeeld eens: Paul Krugman: ‘Hoe kan een beleidsmaker denken dat prominente economen allemaal fout zitten?’

En voor wie zich afvraagt waarom we vanwege het overschrijden van de norm geen enorme boete van de EU krijgen? Nou Nederland heeft dus “over my dead body” gezegd tegen de EU.

Maar dat kan alleen in 2013. Maar niet in 2014. Asscher heeft het zelf gezegd:

”Eén keer mag het, twee keer niet.”

Zou hij volgend jaar “Twée keer mag het, drie keer niet” zeggen?

4 gedachten over “Dijsselbloem (PvdA): dit land niet kapot bezuinigen is mijn eer te na”

 1. Deze “eer” zit hem in de dubbele muts van Dijsselbloem: als baas van de Eurogroep en als minister van financien van Großmaul Rutte. Met muts 1 op met hij zich natuurlijk aan de 3% houden, met muts 2 moet hij zich vervolgens bij zijn eigen besluiten neerleggen. Een van de mutsen moet dus worden afgezet.

 2. Die omhooggevallen tokkie Dijsselbloem heeft geen eer of het moet al zijn ‘Meine Ehre heisst Bankkonto’. Verder is met PvdA’ers net als met VVD’ers en PVV’ers: als ze hun grote bek opentrekken liegen ze (en er komt een bruine walm uit).

 3. “Het onvermogen van de Nederlandse regering om te erkennen dat bezuinigen schadelijk is, ondanks toenemend bewijs van het tegendeel, is een vorm van cognitieve dissonantie, zei Teulings tegen de Financial Times.’

  Dit citaat neem ik onder vele anderen als direct bewijs dat we van de positie van Kennisland afgestapt zijn.

  In een Kennisland zou men voor gaan zorgen om het gedrag en derhalve politieke beslissingen steeds aan de werkelijkheid te gaan aanpassen. Evidence based politics.

  Niets daarvan te merken. Lijkt op een soort politieke autisme.Het is vooral te verklaren door de gesloten lobbyisten circuit die gebruikelijk de politieke figuren voor de verschillende functies levert inclusief het afgeschermde achterkamertjes overleg die de Nederlandse politieke landschap bepaalt.

  Daarom zitten we nu in de positie waar we zijn en de lege trein dondert maar voort.

 4. In Loslaten 3 procent: slikken of stikken voor Rutte – of oprotten, mag ook schreef ik in reactie #7over de drie procent norm:

  Mij dunkt echter dat je over vervolgstappen moet nadenken. Anders krijg je Dijsselbloem van de eurozone op je dak. Het zou inderdaad kunnen door op Europees niveau een aantal landen voor een soepeler toepassing van de drie procent norm te interesseren.

  Met ‘zou inderdaad kunnen’ doelde ik op een versoepeling van de norm.

  PvdA, sluit als eerste stap een coalitie met Hollande!

Reacties zijn gesloten.