Vrijhandel is vijand van democratie

David Dessers heeft een uitstekend verhaal over het Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP). De kop liegt er niet om: hoe vrijhandel democratie torpedeert.

Alle waarnemers zijn het er dan ook over eens: het gaat om een niet-transparant systeem, waarbij het publieke debat afwezig is. Wanneer er een akkoord uit de bus komt, gaan die teksten na een juridische screening naar de Raad. Pas wanneer er daar groen licht wordt gegeven, krijgt het brede publiek de teksten te zien. Het Europees Parlement ten slotte, mag enkel ja of neen zeggen. En uiteraard is het moeilijk om teksten, die te nemen of te laten zijn, af te schieten.
In schril contrast hiermee staat de betrokkenheid van de bedrijfslobby’s.
(DeWereldMorgen)

Het citaat geeft aan hoe het democratische proces buitenspel is gezet. Verder besteedt het artikel onder meer aandacht aan de voorgeschiedenis, de gevolgen en de gerezen problemen.

17 gedachten over “Vrijhandel is vijand van democratie”

 1. Tja “Vrij”handel.

  Ja vrijheid voor wie ? Precies. Maatpakken met geld. Verder heeft het niets met vrijheid te maken. Probeer maar te concurreren. Je begint als klein bedrijfje. Laten die nu nou net niks te zoeken hebben bij partijen zoals de VVD. En die zijn nu net juist aan de macht.

  Het liefst geen enkele spelregels behalve dan wie het rijkst kan worden en dat dan over de ruggen van wie en wat dat maakt niet uit. De rotzooi is voor het plebs. Banken wel de lusten niet de lasten.

  Milieu, veiligheid en de menselijke maat komen altijd in het geding als er winst gemaakt moet worden. Dat je als bedrijf wat ruimer in je jasje zit is prima. Maar ze schieten ALTIJD door en het geld zit maar bij een paar figuren die menen het “verdiend” te hebben. Aandeelhouders die totaal geen voeling hebben met het product, de mensen die het maken en milieu is al helemaal een abstract begrip voor ze. Hoezo kinderarbeid ? Streep erdoor en mensen moeten in de WWB of een gezond bedrijf finaal kapot.

 2. En het klopt wat ik zeg. Kijk maar eens naar reclames en waar ze mee komen. “Wij hebben geen winst oogmerk”.

  Omdat ze weten dat ze fout bezig zijn plakken ze er gauw een labeltje op dan lijkt het gezond. Het is dus algemeen door het hele land als onjuist, fout en onkies verklaard anders label je jezelf en je product niet.

  BECEL (nu goed voor het hart maar het blijft vet)
  Roken (ja je kunt er kanker van krijgen maar blijf vooral door paffen)
  70 jaar geleden en helemaal terug van weg geweest. Arbeit macht Frei.

  En onlangs vanuit de VVD.

  Bestrijdingsmiddelen heten voortaan Axe Insectoide ONWEERSTAANBAAR LEKKER!.

  Note to self Ik zou iets in de marketing moeten doen.

 3. TTIP is een wolf in schaapskleren, tevens laat zien waartoe de macht verschoven is in onze Westerse wereld.

  Nogmaals zijn de volkeren niet die de keuze maken, wel de bedrijfslobby die zorgt dat alles naar zijn hand komt.

  @Sjaak, zeer goed artikel.

 4. De bedrijfslobby/corporatieve lobby doet alles om alles om de democratie te vernietigen (vaak door te doen simpelweg omzeilen met allerlei regeltjes) omdat het simpelweg in de weg staat van zeer lucratieve winsten.

  De mensen, de kiezers tellen gewoon niet mee – ze moeten vooral consumeren, want dit is de backbone van onze neoliberale systeem.

  Democratie? Wasda?

 5. Gisteren in de telegraaf…stelling het minimumloon moet omlaag!

  Reden is dat tokkies vinden dat goedkope arbeidskrachten hier komen en hun banen inpikken vanwege het hoge minimumloon!!!
  Hoe ziek in je hoofd kan je zijn?

 6. En dan toch gaan stemmen?
  @Sjaak ‘Het EP heeft wel macht, maar onvoldoende. Met je stem op de juiste partij kun je zorgen voor meer macht aan het EP. – See more at: http://www.krapuul.nl/overig/blog/157553/europese-verkiezingen-guengl/#sthash.wPcKEjM6.dpuf

  Ik heb alle stukken van Sjaak over de Europese partijen en fracties gelezen, dank voor het overzicht, maar een stemadvies voor een van die clubs inzake hun houding tov TTIP heb ik er niet bij aangetroffen. Maar misschien heb ik er te snel doorheen gelezen. Desser zegt: ‘Het Europees Parlement ten slotte, mag enkel ja of neen zeggen’. Wel, als ik 2 dagen voor de verkiezingen niet weet welke EU partij of fractie ja of nee gaat zeggen, dan hoef ik ook niet naar de stembus.

 7. Goed, ik heb even gekeken bij de GPE, de Europese ‘partij’ olv Alexis Tsipras, die inderdaad de onderhandelingen rond TTIP radicaal afwijst. En wat blijkt? Een Nederlandse linkse partij ontbreekt bij de 33 lidpartijen. Dus ik kan er niet op stemmen. Waar die SP’ ers zich dan verscholen hebben ga ik maar niet uitzoeken.

  Overigens, ik gebruik het woord EU ‘partij’ met aanhalingstekens, want het zijn eigenlijk geen partijen, maar bewegingen. Individuen kunnen er geen lid van worden, tenzij ze EU parlementarier zijn. Dominique Albertin noemt ze in haar beschouwing over de vraag of het eigenlijk wel partijen zijn, eerder ‘politieke clubs’.

  http://www.liberation.fr/politiques/2014/05/19/les-partis-europeens-sont-ils-vraiment-des-partis_1020772

 8. Mag je gerust zeggen hoor, maar dat ga ik niet doen, want ik zie de SP niet aangsloten zijn bij de GPE van Tsipras. Bij wie dan wel maakt mij niet uit, want de rest van die EU clubs doen braaf mee met TTIP.

 9. Het zou rampzalig zijn voor Europa als democratie nog meer wordt opgeofferd voor redding van banken, staten, de euro en het ‘Projekt Europa’. Ook nationale parlementen, die de eigenaren zijn van de Grondwet van het ‘projekt Europa’, het Verdrag van Lissabon, en niet het Europees Parlement, laten zich steeds verder buitenspel zetten bij de politieke processen, die zich in de machinekamer van ‘Project Europa’ afspelen. Over Europese democratie voor burgers nog niet eens gescreven. Behalve dan dat de Europese verkiezingen een farce zijn.

  http://koningbilly.wordpress.com/2014/05/19/europa-quo-vadis/

 10. @Leo,

  Nee, het TTIP heb ik niet meegenomen in mijn overzicht.

  Tsipras en GPE? Wat is GPE? Tsipras is de leider van European Left (EL) – zie: Europese verkiezingen GUE/NGL.

  Overigens heb ik de EU ‘partijen’ als overkoepelende partijen betiteld. Misschien is dat niet duidelijk.

  En ook de Groenen (EGP) verwerpen de TTIP in de huidige vorm.
  ‘We weigeren de opname van internationale investeerder-staat geschillenbeslechting in handelsovereenkomsten, die toe staan dat particuliere ondernemingen democratisch gekozen regeringen kunnen aanklagen, om zakelijke belangen tegen sociale en ecologische hervormingen te beschermen. We mobiliseren tegen elke handelsovereenkomst die deze principes niet eert en daarom zijn we tegen de TTIP in de huidige vorm.’

  @sympatizer

  De Europese verkiezingen zijn geen farce. De politieke verhoudingen zullen de komende vijf jaar beslissend zijn voor vergaande besluiten over ons.

 11. Ik kan me nog goed herinneren hoe het eraan toe ging rond het ACTA-verdrag. Op 26 januari 2012 meldde de website 3voor12: “De Europese Commissie heeft vandaag in Tokio een handtekening op het document gezet. 22 van de 27 landen ondertekenden. Nederland zou ook tekenen, maar door een probleem met de volmacht voor de ambassadeur kon dat niet doorgaan. Verwacht wordt dat de handtekening alsnog volgt.” Ongeveer een maand later werd het pas besproken in ons parlement, waar het unaniem werd afgefakkeld. In juni sneuvelde het ook in het Europese parlement. Wie heeft ooit bedacht om het in deze volgorde te doen, en hoe kan Nederland in vredesnaam een verdrag tekenen zonder mandaat van het parlement? Maar dit is dus blijkbaar schering en inslag daar, en het gaat maar door, met steeds weer nieuwe manieren om hetzelfde te bereiken.

 12. @Sjaak Misverstandje: de EL is de PGE (Parti Gauche Europenne). Sorry, ik gebruikte een Franstalige bron en gooide de letters door mekaar (GPE moet zijn PGE) te weten het dagblad ‘Liberation’. Mijn argument blijft hetzelfde. Ik kan daar niet op stemmen, omdat, voor zover ik informatie heb, er geen Nederlandse partij met die club verbonden is. En waar onze SP dan wel zit maakt me niet uit.

  Nu zie ik toch een stemadvies, namelijk voor de EGP die TTIP ook afwijzen in de huidige vorm, dat wel, met uitsluitend aandacht voor milieu implicaties van TTIP, maar zonder aandacht voor de meer fundamentele aanval op soevereiniteit en democratie die van TTIP uitgaat. Dan zou ik dus GL moeten stemmen, onze New-green-liberalen van de grachtengordel. Wordt ik ook niet vrolijk van.

  Wat betreft de status van Europese partijen: Het artikel van Albertin in Liberation (URL hierboven) beschrijft de Europese partijen eveneens als overkoepelende partij, maar stelt dan de vraag of dat eigenlijk wel een partij is. Meer een federatie lijkt mij. Geen democratische stem voor leden in ieder geval.

 13. “… de vraag of dat eigenlijk wel een partij is. Meer een federatie lijkt mij.”
  Waar we over praten zijn fracties.
  Overigens telt iedere stem per zetel, ook in het EP. Dat het (bijv. in Nederland) usance is geworden per fraktie en niet per zetel af te stemmen, staat daar los van.

  Een ding is zeker: niet stemmen voor het EP is de beste garantie dat er helemaal niets verandert, in welke richting dan ook.

Reacties zijn gesloten.