Jonathan Crary: slapen is dé frustratie van het kapitalisme

‘Slapen’ mag dan grammaticaal een werkwoord zijn, het omschrijft een bezigheid die haaks staat op het  heersende politiek-economisch gedachtegoed, samengevat in het alom bekende adagium Time is Money. Reden waarom Amerikaanse militairen het gedrag van de witkeelgors dermate proberen te beïnvloeden zodat deze trekvogel niet langer behoefte heeft aan slaap. Het is de bedoeling om de bevindingen van dit experiment in een nabije toekomst te kunnen toepassen op mensen.

Overigens is het niet de eerste keer dat militaire experimenten naderhand een burgerlijke toepassing krijgen, zoals de geschiedenis van het internet duidelijk maakt. Ook de farmaceutische industrie doet mee. Het produceert pillen die onze behoefte aan slaap tot een maximaal minimum kan beperken.

Het ultieme doel van dit alles is de creatie van een 24/7-samenleving, zoals de Amerikaanse historicus Jonathan Crary het noemt.

Lees verder bij de bron van dit artikel

Via De Wereld Morgen

3 gedachten over “Jonathan Crary: slapen is dé frustratie van het kapitalisme”

  1. En zo worden neuken en pitten verzetsdaden. Ik weet wat me te doen staat om dat vervloekte kapitalisme te bestrijden!

Reacties zijn gesloten.