Vrijhandelsakkoord TFA verworpen

us-accuses-india-other-nations-of-revisiting-trade-facilitation-agreement-commitmentIndia stemt voorlopig niet in met het Trade Facilitation Agreement (TFA), een vrijhandelsakkoord om douaneprocedures tussen westerse en ontwikkelingslanden te harmoniseren.

Uiteindelijk trok India de stekker uit de onderhandelingen tijdens de vergadering van de Algemene Raad. “We stoppen het TFA-protocol in de koelkast tot er een permanente oplossing is voor de overheidsvoorraden om de voedselzekerheid te garanderen”, klonk het.
(DeWereldMorgen)

Het belangrijkste issue bij het TFA is voedselzekerheid. De verwerping kan inspiratie gevan aan de tegenstanders van het TTIP, het beruchte vrijhandelsakkoord tussen de EU en de VS. Daar is voedselzekerheid, in het bijzonder waar het genetisch gemodificeerde gewassen (GMO’s) betreft, ook een van de hoofdissues.

1 gedachte over “Vrijhandelsakkoord TFA verworpen”

 1. Heel belangrijk issue, Sjaak, al eerder door India aan de orde gesteld tijdens de WTO besprekingen van enkele jaren geleden. Deze akkoorden, ook de TTIP, ontnemen de landen die tekenen de mogelijkheid (en het recht) om het materieele welzijn van hun burgers te behartigen.

  Misschien hebben we met Narendra Modi aan het hoofd van India een nieuwe kampioen voor de armen.

  Modi vloog op een paar minuten afstand van MH17 over de Oekraine. De suggesties in bijgesloten link komen op mij als niet erg waarschijnlijk over, maar feit blijft dat Modi niet in de smaak valt bij de ‘orderbewakers’ in Washington en London, waarvan acte met deze FTA beslissing.

  http://www.indiafacts.co.in/narendra-modi-real-target-mh-17-shooters/

  ‘Modi has even been banned from visiting the US because they fear that India under his guidance would become independent of the Western institutions like the World Bank. The propaganda against him in the British and American media reached a feverish pitch before the general elections earlier this year.’

  In de context van BRICS heeft Modi goede banden met Putin en werkt hij hard aan betere banden met China’s Xi. Hopelijk is de tijd van ‘free trade’ inkoppertjes nu eindelijk voorbij.

Reacties zijn gesloten.