Op naar de volgende uiteen spattende financiële zeepbel

In Londen staat de volgende financiële zeepbel op het punt te barsten. Volgens de Zwitserse bank UBS zijn de huizenprijzen in Londen zwaar overgewaardeerd. De bank verwacht voor eind 2016 een correctie en die gaat naar valt te vrezen niet kinderachtig uitpakken.

lonimages
De betere council woningen in Londen

Sinds 2013 zijn de huizenprijzen in Londen met gemiddeld 40% gestegen, met name doordat ‘buitenlandse investeerders’ –  een betiteling waar van alles onder valt, van de Russische Maffia tot pensioenfondsen – Londense huizen zien als een veilig beleggingsobject. Verder speelden ook binnenlandse factoren als het ‘right to buy’ stelsel van de regering Cameron een belangrijke rol.

Eerder deze maand waarschuwde de Deutsche Bank haar klanten al voor de ‘krankzinnige’ zeepbel in Londen, die volgens haar elk moment uiteen kan spatten.

Algemeen worden de stijgende huizenprijzen (mede)verantwoordelijk gehouden voor de stijgende armoede in Londen. Naar verwachting zal de aangekondigde ‘House Bill’ van de regering Cameron de zaken nog verslechteren, aangezien gemeenten (‘councils’) met die wet in de hand gedwongen kunnen worden hun beste huurwoningen in de verkoop te gooien. Zelfs de burgemeesterskandidaat van de Tories heeft aangekondigd de wet aan te willen passen aan ‘de omstandigheden in Londen’. Sadiq Khan, de kandidaat van Labour, noemt de wet zelfs catastrofaal voor Londen, omdat ze ertoe zal leiden dat de hoeveelheid betaalbare huisvesting in Londen nog verder gereduceerd wordt.

Bron: The Independent