Economisch plan B voor EU door rechts

euro_rip-150x150Zelfs rechts begint het fiasco te zien van de huidige neoliberale politiek in de EU. Die zorgt ervoor dat sommige lidstaten eigenlijk failliet zijn, wat vervolgens de EU als geheel bedreigt. In het zicht van die precaire situatie hebben Hella Hueck en Robert Went her en der wat ideeën bij elkaar gegraaid en er een artikel over een economisch plan B van gebrouwen. Sommige elementen eruit snijden niettemin hout.

Een kleine munt als een gulden kapotspeculeren, zoals investeerder George Soros deed met het Britse pond in jaren ’90, is een stuk makkelijker dan een gemeenschappelijke munt wegspelen.
(RTLZ)

Ondanks alle kritiek op de euro staat de munt economisch stevig. Wanneer politieke onenigheid in de EU zorgt voor desintegratie ervan en opbreken van de euro, krijgen we waarschijnlijk de situatie uit de jaren ’80 en ’90 terug, wat een luilekkerland was voor grote speculanten. Hun speculaties met enorme bedragen dwongen verschillende Europese landen tot devaluaties. Tot hun jolijt en profijt natuurlijk en tot aanhalen van de broekriem van het gros van de inwoners van de betreffende landen.