Lagarde is boos op Merkel

Christine Lagarde, hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), vindt dat Europa (lees: Angela Merkel, Duitse bondskanselier) haar koppigheid inzake de Griekse schulden moet opgeven. Het is tijd voor een schuldherstructurering.

Het IMF heeft duidelijk genoeg van het lange uitstel van serieuze discussies over de herstructurering van de leningen aan Griekenland.
(…)
De brief van Lagarde, eveneens gezien door de Wall Street Journal, is het waard volledig gelezen te worden. Het is een aanhoudende aanval op het idee dat Griekenland een primair begrotingsoverschot, dat is exclusief rentebetalingen, van 3,5 procent van het BBP kan bereiken en behouden. Dat doel vereist een mate van bezuinigingen in Griekenland die wenselijk noch realistisch is vanuit economisch, sociaal of politiek oogpunt, argumenteert Lagarde.
(Wall Street Journal [vertaald uit het Engels])

Deze ontwikkeling sluit aan bij een maand geleden op Krapuul gemelde discussie binnen het IMF, tussen Poul Thomsen, hoofd van het Europese kantoor van het IMF, en Delia Velkouleskou, chef van de IMF-missie in Athene. Het komt erop neer dat Griekenland failliet is en dat Duitsland en daarmee Europa dit snel moeten erkennen en schulden afschrijven.

Terzijde: Jan Kees de Jager (CDA) lees je mee?