Frankrijk: acties gaan door, regering panikeert + Updates

De acties in Frankrijk tegen de “Loi Travail”, ook bekend als de Wet El Khomri, gaan gewoon door. Ook vandaag vinden in heel Frankrijk manifestaties, bezettingen, stakingen en blokkades plaats. De vakbond CGT heeft na aanvankelijke aarzelingen nu de leiding van de acties op zich genomen, wat in niet geringe mate is ingegeven door angst de controle over de eigen leden te verliezen. Laflinks spreekt er uiteraard schande van, maar daar ligt – terecht – niemand wakker van. Logo-cgt.svg

Inmiddels lijkt de regering van premier Valls de terugtocht in te zetten. Valls heeft aangegeven dat er met hem te praten valt over “wijzigingen”:

Het is een strijd die voor de sociaal-democraten Valls en Hollande niet te winnen valt. Net als de PvdA in Nederland hebben ze de kant van de bazen gekozen en eveneens net als in Nederland heeft die keuze een ongekende electorale catastrofe tot gevolg. Inmiddels circuleren er zelfs geruchten dat de door alles en iedereen gehate Hollande zich volgend jaar bij de presidentsverkiezingen niet eens beschikbaar zal stellen voor herverkiezing. De actievoerders zullen waarschijnlijk geen genoegen nemen met iets minder dan een volledige intrekking van de Wet El Khomri, al blijft het uiteraard afwachten wat de vakbondsbureaucratie voor ogen heeft. Het zou ook in Frankrijk niet de eerste keer zijn dat de vakbondstop de eigen leden in de uitverkoop gooit.  


Update:

Update:  Premier Valls heeft gezegd dat de wet niet ingetrokken kan worden, maar dat hij open staat voor een discussie over ‘aanpassingen’. De ‘kern’ van de wet – een verzwakking van de macht van de vakbonden op de werkvloer – mag volgens Valls niet ter discussie komen te staan. De eerste reactie van de CGT is niet erg hoopvol voor Valls. Vakbondsactivisten hebben aangekondigd het dan ‘ook hard te gaan spelen’.