EU: Apple moet Ierland 13 miljard aan belastingen betalen

Apple moet Ierland 13 miljard aan achterstallige belastingen betalen. Dat heeft de Europese Commissie (EC) vandaag na een drie jaar durend onderzoek bepaald.

De vennootschapsbelasting in Ierland is met 12,5% al absurd laag, maar volgens de EC heeft Apple een deal met Ierland gesloten waardoor de ICT-gigant feitelijk minder dan 1% aan vennootschapsbelasting betaalde. Volgens Margrethe Vestager, de EU-commissaris die de zaak behandelde, zijn dergelijke deals illegaal:

Lidstaten kunnen geen voordeeltjes geven aan geselecteerde bedrijven – in het kader van de EU-regels voor staatssteun is dit illegaal. Uit het onderzoek van de commissie is gebleken dat Ierland illegale fiscale voordelen heeft toegekend aan Apple, voordelen die dat bedrijf in staat stelden gedurende vele jaren  aanzienlijk minder belasting te betalen dan andere bedrijven.

Deze selectieve behandeling stond Apple toe een effectieve vennootschapsbelasting van minder dan 1% te betalen op haar Europese winsten, in 2014 zelfs slechts 0,005%

220px-Day_9_Occupy_Wall_Street_September_25_2011_Shankbone_25
Illustratie: Wikipedia

Apple heeft aangekondigd de maatregel aan te zullen vechten. De Ierse regering is zich ook al doodgeschrokken van de maatregel en haastte zich te verklaren dat Apple die 13 miljard gerust mag houden.

Hopelijk laat de EC het hier niet bij. Ierland is bepaald niet de enige lidstaat die multinationale bedrijven actief helpt de belastingen te ontwijken: ook Nederland en Luxemburg kunnen er wat van.