Belastingparadijs Nederland niet voor ‘internettaks’ in EU

‘Internettaks’ is een wat slordige benaming voor een belasting op omzet in een land in plaats van op winst. Vooral voor grote techbedrijven wier businessmodel op zaken via internet is gestoeld, zoals Google, Apple, Facebook of Amazon, zou dat in een betere belastingheffing resulteren. Naar de namen van genoemde bedrijven wordt de belasting ook wel GAFA-taks genoemd. Nu betalen bedrijven ‘normaal’ belasting over winst in land van vestiging. De GAFA-bedrijven hebben hun hoofdkantoren echter gevestigd in belastingparadijzen (Google, Apple en Facebook in Ierland; Amazon in Luxemburg). Via internet doen ze goede zaken in de EU maar dat levert voor de schatkisten van de meeste EU-landen zeer weinig op.

Frankrijk heeft een voorstel voor een ‘internettaks’ geïnitieerd dat wordt ondersteund door Duitsland, Italië en Spanje. In Tallinn is daarover vrijdag en zaterdag beraadslaagd door de EU-ministers van Financiën. Ierland en Luxemburg als belastingvriendelijke landen voor bedrijven zijn tegen. Vooralsnog sluit Nederland zich evenmin aan bij de ideeën van de vier grote EU-landen. Minister Dijsselbloem van Financiën heeft verklaard dat een demissionair kabinet zich over een dergelijke verstrekkende kwestie niet kan uitspreken. Dat is iets voor de nieuwe ploeg.

Zo’n ‘internettaks’ betekent vanzelfsprekend een ingrijpende wijziging van de traditionele belastinggrondslag en er liggen dan ook tal van complexe obstakels in de weg. Daarnaast is de VS, het moederland van de GAFA-bedrijven, niet blij met de voorlopige ideeën. Maar vooralsnog werkt de EU door aan de plannen. Afgesproken is dat eurocommissaris Valdis Dombrovskis in de lente met concrete wetsvoorstellen zal komen.