2030; het Westen is machteloos en de ontwikkelingslanden zijn de baas

Het westerse rijk is uit, zo lijkt het. De VS, momenteel nog de grootste economie ter wereld, kunnen al tegen 2030 hun leiderspositie aan China verliezen. Dat voorspelt een Amerikaanse inlichtingendienst in zijn invloedrijke rapport Global Trends.

De onderzoekers van de National Intelligence Council (NIC) geloven dat de VS een belangrijke speler in de wereld zal blijven, maar dat de macht over meer landen zal worden gespreid. “Azië zal machtiger worden dan Noord-Amerika en Europa samen”, staat in het rapport. (Trouw)

Regeringen, overheden en allelerlei daaraan verbonden instituten kunnen nog niet eens berekenen of voorzien hoe alles volgend jaar gaat lopen. Maar Rutte ziet allerlei onheil voor 2040 en deze instantie ziet overal leeuwen en beren voor 2030.

Ben benieuwd of Greet dit aangrijpt om een nieuwe angst tevoorschijn te toveren. Het Gele Gevaar, al een hele oude, maar ja, als hij voor angst zorgt, wie maalt daar dan om?

4 gedachten over “2030; het Westen is machteloos en de ontwikkelingslanden zijn de baas”

  1. een feit is dat er in azie volop gebouwd wordt en dat men daar niet door de meest mallotige regeltjes en gontroles wordt beheerst zoals in amerika en nederland.

    de totale verzorgingsstaat is op zn retour, maar wat komt ervoor in de plaats????

  2. Beetje voorbarig. Er is nog zoveel wat voor 2030 kan gebeuren. Simpelweg groeilijnen extrapoleren naar de toekomst is wat te simplistisch.

Reacties zijn gesloten.