Trump is geen democraat. Hij is een fascist

Als het uit Duitsland komt dringt het nog harder door – Angela Merkel als de regeringsleider die zegt waar het op staat over Trump. De rollen worden omgedraaid ten opzichte van zo’n tachtig jaar geleden. Jakob Augstein van Der Spiegel:

Angela Merkel heeft woensdag de waarden opgesomd waarvoor het Westen zou staan: democratie, vrijheid, respect voor het recht en de waardigheid van de mens, ongeacht herkomst, huidskleur, godsdienst, geslacht, seksuele gerichtheid of politieke oriëntatie. “Op basis van deze waarden,” zei Merkel, “bied ik de toekomstige president van de Verenigde Staten van Amerika, Donald Trump, nauwe samenwerking aan.” Zo heeft nog geen Duitse kanselier met een Amerikaanse president gesproken. Maar een president als Trump is er ook nog niet geweest. Want Trump is geen democraat. Hij is een fascist.

Trumps overwinning is het laatste bewijs dat de liberale democratie in een existentiële crisis [link red. Krapuul] verkeert. Zij dreigt de strijd met het kapitalisme te verliezen.

Lees verder in het Duits.