Interview Noam Chomsky: “Trump bedreiging voor planeet, mobilisatie en activisme kan verschil maken”

C.J. Polychroniou voor Truthout: Noam, het ondenkbare is gebeurd. In tegenspraak met alle voorspellingen heeft Donald Trump een beslissende overwinning behaald op Hillary Clinton. De man die door Michael Moore werd omschreven als een “verkrampte, onwetende, gevaarlijke deeltijdse clown en voltijds sociopaat” wordt de volgende president van de VS. Wat waren volgens jou de beslissende factoren die de Amerikaanse kiezers tot de grootste verschuiving hebben geleid in de geschiedenis van de Amerikaanse politiek?

Noam Chomsky: “Voor we die vraag beantwoorden, denk ik dat het belangrijk is enkele ogenblikken stil te staan bij wat er op 8 november precies is gebeurd. Dit is een datum die misschien wel de belangrijkste wordt in de menselijke geschiedenis, afhankelijk van hoe we hier op reageren. Dit is geen overdrijving.”

“Het belangrijkste nieuws van 8 november werd nauwelijks opgemerkt, iets wat op zichzelf al heel betekenisvol is. Op 8 november heeft de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) zijn rapport afgegeven aan de Klimaatconferentie in Marokko (COP22). De WMO deed dat in opdracht van de vorige klimaatconferentie COP21 in Parijs (december 2015).”

“In dat rapport meldt de organisatie dat de voorbije vijf jaar de warmste zijn (sinds de eerste geregistreerde weermetingen). Er staat in dat men er van uitgaat dat de aan de gang zijnde stijging van de zeespiegel versnelt door het onverwacht snelle smelten van het poolijs, vooral dan de onheilspellende afname van de gletsjers op de Zuidpool.”

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be