Alliantie tussen extreem-rechts en fundamentalistische christenen voert kruistocht tegen islam en gelijke rechten

Hij is de posterboy van alle traditionele orthodoxe katholieken. De Amerikaanse kardinaal Raymond Burke. Op 2 februari had hij in zijn appartement in het Vaticaan een anderhalf uur durende ontmoeting met Matteo Salvini, leider van de Italiaanse extreem-rechtse partij Lega Nord. Eind 2014 richtte hij zijn eigen partij Noi con Salvini (Wij met Salvini) op, een zusterpartij van Lega Nord, maar dan gericht op het zuiden van Italië.

De groeiende populariteit van Salvini sluit nauw aan bij de opkomst van populistische partijen elders in de westerse wereld. Hij lijkt wel het broertje van Le Pen: tegen de EU, tegen de euro, tegen vluchtelingen, tegen het homohuwelijk en tegen gelijke rechten voor LHBTI-ers, en voor gezinspolitiek. “Nee tegen immigratie, nee tegen moskeeën, voor drastische belastingverlaging” is de samenvatting van zijn politieke programma. Daarnaast steunt hij Donald Trump en bewondert hij Vladimir Putin. Dat laatste heeft hij gemeen met Burke, die in de Russische leider “een verdediger van traditionele waarden” ziet. En Burke prees de nieuw gekozen Amerikaanse president zo: “Zijn overwinning is een duidelijk zege voor de pro-life zaak.” Hij meent dat Trump zich omringt met “zeer solide adviseurs”.

Overigens hebben de kardinaal en de politicus meer gemeen. Burke is tegen de islam en kritisch over migratie. “Wie zijn precies deze immigranten? Zijn het echt vluchtelingen?”, vroeg hij zich af in een interview met het conservatieve Amerikaanse tijdschrift National Catholic Register. Burke neemt daarmee standpunten in die haaks staan op het beleid van paus Franciscus. De paus waarschuwde tegen de opkomst van populistische partijen, spreekt zich uit tegen de bouw van de muur tussen de Verenigde Staten en Mexico en roept regeringen op om vluchtelingen ruimhartig op te vangen. Daarmee staat Burke wederom op een lijn met de fascist Salvini. Die laat openlijk afschuw horen over de visies van de paus, of het nu gaat over vluchtelingen of over de islam.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Doorbraak