De vermijdbare opkomst van extreem-rechts

Wereldwijd komen extreem-rechtse partijen en bewegingen op tegen de achtergrond van een falend kapitalisme en toenemende geopolitieke spanningen. Maar de duiding van deze verschuiving schiet ernstig tekort. Serieuze analyse is een voorwaarde om effectief verzet te kunnen organiseren.

Het VPRO-programma Tegenlicht stond in twee afleveringen stil bij de internationale opkomst van ‘nieuw-rechts’. Allerlei hele en halve fascisten mochten zich hierin als respectabel presenteren zoals de Duitse fascist Kubitschek, de fascistische straatbeweging Génération Identitaire en alt-right psycholoog Jordan Peterson. Kritische vragen werden niet gesteld.

Hedendaagse nazi’s hebben een groot probleem en dat probleem heet de Holocaust. Extreem-rechts durft zich daardoor over het algemeen niet openlijk te associëren met de fabrieksmatige uitroeiing van miljoenen Joden, Roma, mensen met een beperking en linkse activisten. Termen als ‘nieuw-rechts’, de ‘alt-right’ en ‘etnopluralisme’ moeten de fascistische wortels van nieuwe extreemrechtse stromingen verbloemen.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: socialisme.nu