Amerikaanse drones maken veel onschuldige slachtoffers en zijn contraproductief

Het inzetten van drones in Afghanistan, Pakistan, Somalië en Jemen is onmenselijk in dubbel opzicht. Ten eerste maakt het veel willekeurige burgerslachtoffers. Recentelijk stond op Krapuul nog een lijst met gedode kinderen door drones. Ten tweede werkt het systeem op afstand. De aanvaller laat een soort robot het werk doen, zonder dat de mens erachter gevaar loopt.
En wat is het effect?

Bovendien werkt het systeem ook uiterst contraproductief. Dit is vooral duidelijk in Yemen, waar de sympathisanten voor al-Qaida dagelijks toenemen. De lukrake drone aanvallen die al te vaak de burgerbevolking raken, wekken immers grote verontwaardiging op. Een vrouw die haar man verloor door een drone aanval verwoordt het zo: “Als de Amerikanen geen verschil maken tussen ons en al-Qaida, waarom sluiten we ons dan niet gewoon bij hen aan?” (DeWereldMorgen)

De onmenselijkheid van het systeem leidt tot veel woede. Niet alleen werkt het niet, het wekt wraakgevoelens op. Daar zullen de Amerikanen en het Westen in het algemeen steeds meer mee te maken krijgen.

1 gedachte over “Amerikaanse drones maken veel onschuldige slachtoffers en zijn contraproductief”

  1. Hier nog wat aanvullende (gruwelijke) info over wat ook in naam van de nederlandse belastingbetaler gebeurt:

    http://www.livingunderdrones.org/victim-stories/

    http://drones.pitchinteractive.com/

    http://www.krapuul.nl/overig/blog/107350/naam/#sthash.6Wm98ALa.dpbs

    Ook hier geldt : iedereen, parlementariër of gewoon burger, die de andere kant op kijkt, zijn kop in het zand steekt of anderszins voor zichzelf een ‘excuus’ heeft zich niet te interesseren of te weten van deze ‘stille’ massamoord heeft later wat te verantwoorden…

Reacties zijn gesloten.