Rehabiliteer de Indonesië-weigeraars!

De veroordeling van Jan Maassen en Jan van Luyn, die zo’n 65 jaar geleden weigerden om te vechten in de koloniale oorlog tegen Indonesië, wordt niet herzien. Dat heeft de Hoge Raad gisteren bepaald. Volgens de teleurstellende uitspraak is het niet aan de herzieningsrechter, maar aan de politiek om de hoogbejaarde mannen alsnog eerherstel te geven. SP-Kamerlid Harry van Bommel heeft inmiddels aangedrongen op een rehabilitatiewet voor alle ongeveer 2.600 veroordeelde Indonesië-weigeraars. Maassen en Van Luyn kregen destijds respectievelijk twee en drie jaar celstraf.

Hun huidige advocaat Liesbeth Zegveld, die eerder in samenwerking met het Comité Nederlandse Ereschulden succes boekte in de zaak van het Rawagede-bloedbad, had de Hoge Raad gevraagd om hun veroordeling te herzien. Indertijd was vrijwel niets bekend over het structurele geweld van Nederlandse militairen tegen Indonesiërs, zo gaf ze aan. Als de rechter toen had geweten wat zich tijdens de koloniale oorlog afspeelde, waren de twee mannen niet veroordeeld. De Hoge Raad wijst er in zijn uitspraak echter op dat dienstplichtigen in die tijd alleen als gewetensbezwaarde werden erkend als zij uit pacifistische en religieuze motieven hun medemensen niet wilden doden. Maassen en Van Luyn daarentegen hadden om politieke redenen geweigerd om in Indonesië te gaan vechten….
………. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via: Doorbraak

7 gedachten over “Rehabiliteer de Indonesië-weigeraars!”

  1. Daarom is Turkije zo achterlijk, omdat het land weigert te erkennen dat in 1915 een miljoen Armeniërs door de Turken zijn afgeslacht. Maar Turkije ligt ‘ver’ weg.

  2. Beter dan wij die weigeren te erkennen dat we in Afghanistan, Irak, Libië en Somalië nog steeds mensen afslachten

  3. @4 en de heer Groen die mij in zijn spamfilter zette toen ik hem bekritiseerde over de oorlog in Afghanistan waar zijn partij toen vol op het orgel ging

  4. En terecht Inderdaad, eerherstel voor wat? Voor iets waar ze niet aan deel hebben genomen omdat ze te LAF waren?!

Reacties zijn gesloten.