Geef acht, minister Hennis

Tot nog toe bestond de goede ongeschreven regel dat de politiek bepaalt en de militairen uitvoeren. Minister Hennis-Plasschaert is er echter in geslaagd officieren te laten protesteren.

Generaal b.d. De Jonge stelt:

De wijze waarop invulling gegeven wordt aan de bezuinigingen getuigt niet van een visie. Het is gewoon strepen tot de boekhouder tevreden is gesteld zonder je al te veel af te vragen in hoeverre je nu nog de gewenste samenhang in de krijgsmacht overeind kan houden. (Trouw)

Maar wat verwachten de officieren in hemelsnaam? Heeft premier Rutte in de H.J. Schoo-lezing niet duidelijk genoeg gemaakt dat visie taboe is? Een kloppend huishoudboekje is het enige dat telt.

3 gedachten over “Geef acht, minister Hennis”

 1. Helemaal met je een Sjaak!

  Wat Generaal b.d. de Jonge schrijft, heeft op een glasheldere manier betrekking tot Nederland is zijn geheel, dus niet alleen op Defensie.
  Men begon eerder in De Zorgsector dit accountantregel toe te passen na een opgemaakte toekomst berekening die steeds door accountants werd opgesteld en door de neoliberalen uitgevoerd.

  De gevolgen in de Zorgstelsel van Nederland zijn nu al zichtbaar.

  Nu is Defensie aan de beurt voor bezuinigingen.
  Wat als verzachtende omstandigheid opgemerkt kan worden is dat Defensie kan niet en de duurste spul – de JSF binnen krijgen – en de accountantsdansje ontsnappen.

  Marktwerking.

 2. In de jaren 70 is er bijna (dank zij Bernhard) een staatsgreep geweest door verbolgen militairen.

  Zover zal het dit keer niet gaan, maar de Krijgsmacht mag wat mij betreft iedere dag op het Malieveld gaan demonstreren. Met pantserwagens.

 3. @2 Riskante onderneming .. Ik durf te wedden dat Rutte snel zijn koffertje pakt en naar huis fietst, de sleutel van het torrentje overgevend aan de een of andere generaal .. Dit zou de enige manier zijn waarop VVD en PvdA zich nog iets zouden kunnen redden van de afgrond … Lodewijkje en Mark vluchten samen naar Engeland ( First Class natuurlijk ) en leiden daar een regering in ballingschap …

Reacties zijn gesloten.