Onderzoek Velser Affaire: de doofpot gaat gewoon door

“Nieuws” over de Velser Affaire:

Het was de bedoeling geweest dat nu eindelijk de waarheid over de Velser Affaire aan het licht zou komen. Na jaren van onderzoek presenteerde de Stichting Onderzoek Velser Affaire (SOVA, red.) op 2 november het rapport dat eindelijk een einde had moeten maken aan het onrecht dat de linkse verzetsbeweging in IJmuiden en Velsen zowel in als na de oorlog is aangedaan.

Voordat we ingaan op de resultaten even een terugblik op wat de Velser Affaire eigenlijk was. De linkse, vooral communistische verzetsbeweging in IJmuiden, Velsen en Haarlem was in de oorlog sterk en goed georganiseerd. Dit tot grote ergernis van de Nederlandse regering in Londen. Men was doodsbenauwd voor een communistische machtsovername na een Duitse capitulatie.

In de laatste jaren van de oorlog vielen veel communistische verzetsmensen in handen van de Duitsers en werden vermoord. Een van de slachtoffers was Hannie Schaft uit Haarlem. Na de oorlog werd duidelijk dat het zogenaamde oranjeverzet communistische verzetsstrijders aan de Duitsers had uitgeleverd om het communistische verzet te verzwakken. (waarheid.nu)

2 gedachten over “Onderzoek Velser Affaire: de doofpot gaat gewoon door”

 1. Het is overduidelijk dat er iets steeds erg krom zit.

  Bijvoorbeeld in Engeland na rond 30 jaren worden alle documenten die tot die tijd vanuit de overheid geheim zijn geweest, openbaar gemaakt. Dat houdt in dat burgers en/of organisaties mogen deze documenten opvragen en bestuderen.

  Waarschijnlijk loopt ook op dit gebied Nederland vertraging op. De documenten moeten uit de geheimhouding en moeten openbaar bestudeerd kunnen worden.

  Het is van groot maatschappelijk belang.
  Dit zou ’s ook het einde van de algemene doofpotcultuur kunnen betekenen.

 2. Het werd Lou de Jong verboden hier onderzoek naar te doen .. door ondermeer de bij het verraad betrokken sociaal-democraten van de latere PvdA …
  Mijn oud-oom en opa behoorde tot de groep van Hanny Schaft en Jan Bonekamp en beide haatte Sociaal-Democraten meer dan fascisten of rechts .. Mijn opa zei altijd : ” fascisten en bazen laten openlijk zien dat ze je vijand zijn, Sociaal Democraten spelen je vriend maar verlaten en verraden je als ze de kans krijgen ” Zijn waarschuwing beschrijft nog steeds perfect de PvdA …

Reacties zijn gesloten.