Walter heeft het recht op zijn keuze om eventueel te sneuvelen

In het verhaal over Walter – Hé Rutte! Mocht Walter met zijn slechts 23 jaar ook sneuvelen wat u betreft? – blijkt hij een wat labiele man te zijn met een moeizame jeugd. Moet een maatschappij zo’n persoon tegen zichzelf beschermen? Ik denk het niet.

In de jaren zeventig is een flinke politieke strijd gevoerd naar aanleiding van Dennendal. In hoeverre is een psychiatrische patiënt in staat tot zelfbeschikking? Moeten ‘deskundelogen’ de vrijheid van andere mensen bepalen? Uiteindelijk heeft het conflict op Dennendal er mede voor gezorgd dat mensen met psychische aandoeningen een stuk minder aan willekeur van ‘deskundelogen’ zijn blootgesteld.

Dit verhaal over Dennendal lijkt een zijspoor, maar is essentieel. Het gaat tevens over islamitische verdwaasden. Evenals Walter naar Oekraïne hebben Nederlandse steunverleners aan IS het recht om naar het strijdtoneel af te reizen. Zeker omdat artikel 13.2 van het Universele Verdrag van de Rechten van de Mens stelt:

Een ieder heeft het recht welk land ook, met inbegrip van het zijne, te verlaten en naar zijn land terug te keren.

Een Nederlandse IS-strijder mag dus ook terugkeren. Als hij/zij oorlogsmisdaden heeft begaan, hoort er natuurlijk wel een gepaste straf te volgen.

1 gedachte over “Walter heeft het recht op zijn keuze om eventueel te sneuvelen”

  1. Pingback: Bart S. of beschaving: het één sluit het ander uit | Krapuul

Reacties zijn gesloten.