Human Rights Watch: Israel schiet in het wilde weg burgers dood in Gaza

Human Rights Watch heeft afgelopen week een boekje open gedaan over de manier waarop Israel in de Gaza-strook ongewapende, vreedzame  burgers doodschiet in de strook van enkele honderden meters breed binnen de Gazastrook, gemeten vanaf het grenshek, die Israel  tot ”no go-zone” heeft gemaakt. In deze strook ligt volgens de VN 35% van het landbouwgebied van de Gaza-strook. Het is dus niet onbegrijpelijk dat de bewoners van Gaza de neiging hebben zich daar op te houden. De no go-zone zou overigens na het bestand dat Israel in 2012 met Hamas overeen kwam, worden afgeschaft, maar dat behoort dus tot de lijst van afspraken waaraan Israel zich nooit heeft gehouden.
Human Rights Watch citeert cijfers van de VN wanneer het zegt dat sinds begin januari 2014 vier mensen zijn doodgeschoten en 60 gewond (in heel 2013 waren dat vijf doden en eveneens 60 gewonden). Zelf onderzocht HRW zeven gevallen, waaronder de vier met dodelijke afloop.

Die vier betroffen een middelbare school die aan het picknicken was, een geestelijk gehandicapte vrouw van middelbare leeftijd die was verdwaald, een man die hertjes fotografeerde en een andere man die puin verzamelde dat zou kunnen worden hergebruikt in de bouw. Onder de gewonden waren twee journalisten en twee demonstranten die olijfboompjes aan het planten waren. Geen van de slachtoffers was betrokken in een militaire operatie, ook Israel heeft dat niet beweerd.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via: Abu Pessoptimist