Schofterige opstelling van roofstaat aan de Noordzee leidt tot nieuwe rechtszaak van Indonesische slachtoffers

Opnieuw hebben slachtoffers van de smerige koloniale oorlog die de Nederlandse staat net na de Tweede Wereldoorlog tegen de Indonesiërs voerde, een rechtszaak aangespannen, in samenwerking met het Comité Nederlandse Ereschulden en advocaat Liesbeth Zegveld. Ditmaal gaat het om kinderen van wie de vader in 1947 in Zuid-Sulawesi door het beruchte Depot Speciale Troepen onder leiding van kapitein Raymond Westerling is doodgeschoten. Een zoveelste gang naar de rechter is noodzakelijk, omdat de overheid ondanks beloften weigert om met een schadevergoeding over de brug te komen. Het Comité Nederlandse Ereschulden roept iedereen op om de komst van de Indonesische eisers naar Nederland met giften financieel mogelijk te maken.

Stevig onder druk gezet door eerdere rechtszaken over de Nederlandse oorlogsmisdaden in Indonesië kondigde het kabinet in augustus 2013 een schadevergoedingsregeling aan. Alle Indonesische vrouwen die zouden kunnen aantonen dat hun echtgenoten tussen 1945 en 1949 door Nederlandse militairen standrechtelijk waren geëxecuteerd in een actie die van vergelijkbare ernst en aard was als de massamoorden in Rawagede en Zuid-Sulawesi, zouden een schadevergoeding van twintigduizend euro kunnen krijgen. Er zou daarover dan geen gesteggel meer hoeven te zijn bij de rechter. En er zou toch nog een soort genoegdoening komen voor het leed dat de Indonesische bevolking was aangedaan, weliswaar belachelijk laat en nadat de koloniale terreur jarenlang in de doofpot was gestopt.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via: Doorbraak

1 gedachte over “Schofterige opstelling van roofstaat aan de Noordzee leidt tot nieuwe rechtszaak van Indonesische slachtoffers”

Reacties zijn gesloten.