Obama ‘s nieuwe oorlog: ‘gematigde rebellen’ gezocht in Syrië

Waar Irak het slachtoffer wordt van rechtstreekse Amerikaanse militaire interventie, daar gaat het VS-ingrijpen in Syrië minder rechtstreeks in het werk. Obama heeft een oud plan uit de mottenballen gehaald: het steunen van zogeheten “niet-extremistische rebellen”, tegen zowel Assads bewind als tegen ISIS en geestverwanten. Hij heeft het Amerikaanse Congres om 500 miljoen dollar gevraagd om genoemde rebellenstroming te ondersteunen, met training. Ja, daar zijn ze weer, de ‘adviseurs’, maar deze keer geen militairen maar CIA-functionarissen. Het idee is geschift. Maar het idee is tegelijk ook gevaarlijk.

Geschift is het idee omdat ‘gematigde rebellen’ in Syrië zeldzamer zijn dan gezinnen zonder in oorlogsgeweld gedode, gewonde, gefolterde vermiste en gevluchte gezinsleden. Een bloggende journalist heeft onlangs aan een functionaris van het Ministerie van Buitenlandse zaken gevraagd om de naam van tenminste één substantiële organisatie van gematigde strijders in Syrië te noemen. De mailwisseling die volgde is onbedoeld hilarisch om te lezen, en een naam of gegevens over zo ‘n gematigde groepering weet de arme functionaris niet op te hoesten. Dat tekent misschien de onkunde van de functionaris, maar het illustreert ook iets reëels: de strijd in Syrië is verregaand een zaak geworden van min of meer jihadistisch georiënteerde groepen.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via: Ravotr

2 gedachten over “Obama ‘s nieuwe oorlog: ‘gematigde rebellen’ gezocht in Syrië”

  1. Eigenlijk zou men ’s een keertje moeten toegeven dat de Amerikaanse politiek voor het Midden-Oosten heeft volledig gefaald.

    Koning Middas is naakt, maar wie durft dit te zeggen?

  2. Wellicht heeft de Europese en Amerikaanse bemoeienis met die hele regio, en dat al sinds 1918 deze hele rotzooi veroorzaakt ?

Reacties zijn gesloten.