Wat is de ware reden van de nieuwe Amerikaanse luchthaven veiligheidseisen ?

In het nieuws, luchtvaartpassagiers dienen een opgeladen laptop en mobiel te hebben anders mogen ze niet meer vliegen naar Amerika.

De laptop of mobiel dient in aanwezigheid van het veiligheidspersoneel aangezet te worden.
Dit alles omdat de Amerikaanse veiligheidsdiensten “ontdekt hebben” dat er in electronica wellicht explosieven gestopt kunnen worden die dan niet te detecteren zouden zijn. Ik dacht dat we dat al eens gezien hadden toen Libische agenten een radio geladen met semtex in een koffer deden, maar ja, dat zijn die veiligheidsdiensten blijkbaar vergeten.

Wat is dan de werkelijke reden om je mobiel en of laptop aan te zetten in aanwezigheid van het veiligheidspersoneel vraag je je dan af. Welnu die reden lijkt mij overduidelijk. Datacollectie. Dit kan voor zowel Mobiele Telefoon als uw Laptop.

Het heeft geen bal te maken met een toegenomen dreiging. Men mag overigens al gebruik maken tijdens de vlucht van electronica dus ook daar ligt het niet aan.

De NSA maar ook AIVD en MIVD hebben de mogelijkheid tot het vergaren van Metadata op verschillende manieren, waar geen mededelingen over worden gedaan natuurlijk. Ze kunnen overigens nog heel wat meer.

Er is natuurlijk niets mis met het hebben van een opgeladen mobiel -en of laptop, of allebei wanneer je wil gaan vliegen naar de US of A, land of the free (NOT), maar om nu je apparatuur aan te zetten in aanwezigheid van het veiligheidspersoneel komt op mij over als nogal fishy. Er zit dus vrij zeker een luchtje aan.

8 gedachten over “Wat is de ware reden van de nieuwe Amerikaanse luchthaven veiligheidseisen ?”

 1. Laptop moest al aan. Erg leuk als die controleurs er achter komen dat m’n laptop als ie na 15 seconden volledig is opgestart alleen een prompt op een verder zwart scherm laat zien, geen GUI. “Wanneer start ie nou op?”.

 2. Dit is schijnveiligheid. Ik moest opeens denken aan die fake-iphones uit China, waar alleen een lampje en een plaatje van een opstartscherm in zat. Niet van echt te onderscheiden. Ik heb altijd het idee dat zulke methodes achter de feiten aanlopen. Ik zou die laptop gewoon van een meter hoogte laten vallen. Als hij dan niet ontploft, zal er wel niks kwaadaardigs in zitten.

 3. Een Schotse commissie kwam tot de conclusie dat de voor Lockerby veroordeelde Libische man onschuldig.
  Al tijdens het proces had de vader van een omgekomen stewardess uitgelegd dat het verhaal over de ontsteker niet klopte.
  Omdat dit vrijlaten de vraag zou oproepen wie het dan wel had gedaan werd de gezondheid van de man als smoes gebruikt om hem vrij te laten.
  De vragen van familieleden van de omgekomenen, hoe het mogelijk was dat in Londen allerlei VIP’s uit het toestel werden gehaald, zijn nooit beantwoord.

 4. Even heel bewust hier een off-topic reactie: bovenstaande onderwerp is ver van onbelangrijk doch in de Top-liste staat voor mij onbetwist op plaats een – de zorgen dat Abvakabo zich maakt over de wetsvoorstel dat gisteren de Eerste Kamer aangenomen heeft om gezondheidszorg naar de Gemeenten over te hevelen. Het is te snel en onzorgvuldig gebeurd.

  We zijn dus geen maatschappij die zorgvuldig handelt. Verre van!

 5. Ik vrees dat het antwoord eenvoudiger is dan het uitlezen en verzamelen van metadata. Door telefoon en internet te scannen en af te luisteren hebben de geheime diensten zoals de NSA, AIVD en MIVD een lijst van verdachte apparaten opgesteld waarvan ze de identiteit van de eigenaar/gebruiker niet kennen, als deze met schuilnamen werkt. Door die apparaten aan te zetten onder toezicht veiligheidspersoneel wordt het apparaat geidentificeerd en kan de identiteit van de gebruiker er aan worden gekoppeld.

  @nexus m
  Sinds wanneer zijn voor de regering jouw en mijn gezondheid van belang? Het gaat de bende van Rutte toch alleen maar om het uitmelken van het volk ten gunste van het grootkapitaal.

 6. “Sinds wanneer zijn voor de regering jouw en mijn gezondheid van belang?”

  Vooral ter protectie van hen die ‘andersdenkenden’ als wetenschappelijk product wil opsluiten in bepaalde locaties. Lui zoals jij, Crypto-Max.

 7. ROFL! Aan je geheugen mankeert niets Marc! Nu nog leren om ook te begrijpen wat je hebt onthouden en dan komt het helemaal goed met je.

Reacties zijn gesloten.