Tussen de regels door: exportverbod en onderzoek naar wapenproducent SIG Sauer

Soms lichten krantenartikelen ineens een tipje van de sluier op over de gang van zaken rondom wapenexport en de bizarre retoriek die wordt gebruikt om dat ‘goed te praten’. Op BBC News bijvoorbeeld: ‘Export ban’ for arms maker SIG Sauer over Colombia guns.

Om een korte samenvatting te geven van wat er gebeurde: de Colombiaanse politietroepen werden voorzien van 65.000 SIG Sauer pistolen, ‘made in Germany’. Maar onder de Duitse wet krijgt een wapenproducent alleen een exportvergunning als het gaat om landen waar geen gewapend conflict heerst en mogen er geen wapens verkocht worden aan overheden die verdacht worden van schendingen van de mensenrechten. Dus SIG Sauer verkocht de wapens aan het Amerikaanse ministerie van Defensie, dat braaf aan de Duitse vergunningsverstrekkers beloofde dat de wapens in de VS zouden blijven en de wapens vervolgens doorverkochten naar de Colombiaanse politie. Iemand kreeg dat boven tafel, stelde daar vragen bij en nu ligt er een onderzoek naar SIG Sauer (dat al eerder onderwerp van onderzoek was naar aanleiding van illegale wapenverkoop naar Kazakhstan). En voorlopig is er een exportverbod. SIG Sauer is trouwens niet de enige met vieze vingers; in mei 2013 bekende een andere Duitse wapenproducent, Heckler en Koch, ook al dat er illegaal wapens waren verkocht aan Mexicaanse staatsterroristen.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via: Dhjana

1 gedachte over “Tussen de regels door: exportverbod en onderzoek naar wapenproducent SIG Sauer”

  1. Het probleem is dat In Duitsland door de ontwikkelde Democratie aldaar worden veel te veel o.a. parlementaire vragen gesteld. Waarop men geen ommetje met de Rechtstaat neemt wat doorgaans het geval in Nederland is.

    Recentelijk waren de Duitsers bivoorbeeld verbolgen over de massale omvang van de afluisterpraktijken – ze geloofden helemaal niet zoals men in Nederland gebruikelijk doet dat het om “eenmalige” of “beperkte aantal” zou gaan. Ze hebben boven water gekregen dat de afluisterpraktijken massaal zijn en de burgers hebben laten zien dat ze niet mee gediend zijn. De Duitse Parlamentaire Democratie nam het voor de burgers op.

    In een Duitse krant bijvoorbeeld kunt u normaliter lezen wat de omvang van de afluisterpraktijken is en wat moet u als burger doen om daar tegen in te gaan.
    Geen pap-en-nat houden en niet-veel-omkijken-hoor wat bij ons gebeurt.

Reacties zijn gesloten.