Wij hier, zijn de hoop van Gaza

De speech die ik, een beetje ingekort, hield op het Museumplein in Amsterdam, waar duizenden mensen protesteerden tegen de aanval op Gaza. De demonstratie was georganiseerd door een groep die mijn hart heeft gestolen, Youth for Palestine.

Amsterdam, 20 Juli 2014

Lieve mensen,

Ik kon niet anders dan ja zeggen toen ik werd gevraagd om vandaag te spreken, maar het eerste wat ik dacht was: wat moet ik in godsnaam nog zeggen. Wat kan ik zeggen zonder in tranen uit te barsten, tranen van machteloze woede.
Ik kom al twintig jaar in Gaza, ik werk daar samen met de mensen van Stichting Kifaia. We werken voor mensen met een handicap, en we ondersteunen de gezondheidszorg daar. Ik kom er al jaren bij mensen over de vloer, ik heb er vrienden, met wie ik ‘s nachts als zij niet kunnen slapen en ik ook niet, berichtjes uitwissel. Leef je nog? Ik leef nog maar mijn huis is er niet meer. Ik leef nog maar de buren zijn dood.
Ik voel me machteloos….

lees verder op het weblog van Anja Meulenbelt

6 gedachten over “Wij hier, zijn de hoop van Gaza”

 1. Anja vergeet te vertellen dat Israël elke dag onder constante druk staat wegens voortdurende raket beschietingen. Dat Israél vóór de bouw van de muur elk jaar zijn 9/11 had door zelfmoordaanslagen. Dat niet de dood van drie joodse tieners, maar de laffe wraakmoord op een Palestijnse tiener aanleiding was voor hevige rellen en een nieuwe rakettenregen op Israël. Dat Netanyahu de ouders van de vermoorde Palestijnse tieners heeft bezocht en gecondoleerd, en beloofd dat de moordenaar(s) zullen worden gepakt en berecht. De moordenaars van de joodse tieners worden in Gaza als helden beschouwd en krijgen een straatnaam naar hun vernoemd. Wat betreft de vredesvoorstellen van Hamas, kijk even in het handvest van Hamas. Dan weet je genoeg.

 2. @ Torsten Pieper, ik heb even gekeken hoe laat je dit gepost hebt, en inderdaad, een tijd dat het ongedierte onder de stenen uit kruipt.
  In jou geval zal die plaats onder de stenen wel extra eenzaam zijn, want volgens mij wil zelfs een kakkerlak of een knijptor niet met jou samen gezien worden.

  En die toespraak van Anja Meulenbelt, daar kan ik alleen maar achterstaan, hij is zelfs nog gematigd.
  In een discussie met een vriend van mij zei ik op een gegeven moment: Als Israël zijn doel wil bereiken dan worden kogels te duur, dan zullen ze toch gaskamers moeten bouwen.
  Ik weet het, het is geen fijne uitspraak, maar hij kwam op dat moment uit de grond van mijn hart.
  En hoewel ik geloof dat een groot deel van de Israëlische bevolking gruwt van wat er nu gebeurt, geloof ik ook dat er in de regering en het leger best mensen zitten die het betreuren dat ze dat middel niet in kunnen zetten.

 3. @ Marcel Dom rechts houd nooit een spiegel voor. Altijd naar de ander wijzen. 400 V.O.C waar ze in Afrika nog de open wonden van hebben. En nu weer via SHELL, kindsoldaten, hardhout, bloeddiamanten zitten westerse bankiers achter.

  Als het om niet blanken gaat zijn ze niet belangrijk. Als het om arme mensen gaat terwijl ze zelf vaak ook plebs zijn totaal niet belangrijk.

  Milieu…. pfff “linkse” hobby… wel onze ALLER LIFELINE bij de gratie ervan kunnen we leven.

  Rechts is en blijft de dode tak aan de boom der evolutie. Een natuur wetmatigheid.

 4. In hoeverre betekent het feit dat wij hier zijn en zij daar, dat wij de hoop voor Gaza zouden zijn ?

  Wat kunnen mensen hier doen behalve protesteren en hulpgoederen sturen ?

  Protesteren moet. Zwijgen doen we niet. Laten merken dat we het gedrag van Israel walgelijk en misdadig vinden is goed. Maar de hoop van Gaza ? Beetje overdreven en dan hecht je wel erg veel belang aan je eigen belangrijkheid.

  In elk geval kwam vandaag het nieuws dat de VN Commissaris voor de Mensenrechten vermoedt dat Israel oorlogsmisdaden pleegt. (dat vermoeden wij niet meer, dat zien we iedere dag op de televisie en op youtube en andere sites).

  http://www.news24.com/World/News/Israel-may-be-committing-war-crimes-UNs-Pillay-20140723

Reacties zijn gesloten.