Bevolking Irak ontvlucht spiraal van geweld milities, leger en IS

Amnesty International heeft een interactieve kaart gepubliceerd die de volledige omvang laat zien van het geweld in Irak door milities, het Iraakse leger en Islamic State. De kaart beschrijft in detail de wanhopige situatie van de Iraakse bevolking.

Iraakse burgers zitten klem tussen het geweld van door de regering gesteunde sjiitische milities en regeringstroepen aan de ene kant en de Islamitische Staat (IS) aan de andere kant, zegt Donatella Rovera, die voor Amnesty het geweld documenteerde.

“Sinds IS een jaar geleden grote delen van het land veroverde, zit Irak vast in een dodelijke spiraal van geweld. De afschuwelijke misdaden van IS worden beantwoord door steeds meer sektarische aanvallen door sjiitische milities. Die nemen de soennieten in het vizier uit wraak voor de misdaden van IS.”

Sinds IS op 10 juni 2014 de noordelijke stad Mosoel veroverde, de tweede grootste stad van Irak, heeft de organisatie een waar schrikbewind ontketend met moorden op grote schaal, seksueel geweld, ontvoeringen en foltering, zegt Amnesty. Vooral sjiitische moslims en religieuze en etnische minderheden zijn daarvan het slachtoffer.
(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be