Kernmachten blijven investeren in kernwapens

De wereld telt weliswaar iets minder kernwapens dan voorheen, maar de kernmachten blijven hun bestaande arsenaal moderniseren, waarschuwt het Internationale Instituut voor Vredesonderzoek in Stockholm in zijn jaarboek 2015.

Omdat de VS en Rusland hun arsenaal afbouwen, neemt het globale aantal kernkoppen weliswaar nog steeds af, staat in het SIPRI Yearbook 2015: Armaments, Disarmament and International Security van het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) te lezen, maar in een trager tempo dan tien jaar geleden. Tegelijk hebben beide grootmachten “uitgebreide en dure” programma’s voor de modernisering van hun nucleaire wapens gepland.

Er zijn momenteel negen landen met kernwapens: de VS (4800), Rusland (4480), Israël (400), Frankrijk (300), China (250), Groot-Brittannië (225), Pakistan (120), India (110) en Noord-Korea (10).

Samen zijn ze goed voor ongeveer 14.000 stuks. 4300 kernwapens liggen klaar voor gebruik en daarvan worden er permanent 1800 in hoge staat van paraatheid gehouden door de VS en Rusland. Deze cijfers zijn bij benadering. Alleen van de VS en Rusland zijn de exacte cijfers bekend.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be