Vijf doden bij aanslag ISIS in Saoedi-Arabië

Bij een aanslag op een sjiitische bijeenkomst in de stad Saihat in het oosten van Saoedi-Arabië zijn vijf mensen om het leven gekomen. Tenminste tien anderen raakten gewond. De aanslag is inmiddels opgeëist door ISIS.

De precieze toedracht is wat onduidelijk, maar blijkbaar probeerde iemand per taxi een sjiitische ontmoetingsruimte te naderen. Bij een checkpoint nabij het gebouw werd hij tegengehouden door bewakers, waarop een vuurgevecht ontstond. Daarbij kwamen vijf mensen om het leven. De schutter zelf werd door de politie doodgeschoten.

ISIS – dat sjiieten als ketters beschouwt – probeert in Saoedi-Arabië het sektarische vuurtje op te stoken, een strategie die het eerder in Irak met veel succes volgde.  Zowel ISIS als Al Qaeda willen de regimes in de Golfstaten, die in hun ogen niets meer zijn dan Westerse vazalstaten, ten val brengen.  ISIS heeft de afgelopen maanden meerdere aanslagen uitgevoerd in Saoedi-Arabië. In mei kwamen bij twee aanslagen  in totaal 25 mensen om het leven.  In augustus werden 15 mensen gedood bij een aanslag door ISIS op een moskee.

Hieronder een video van de reacties van de mensen in de ontmoetingsruimte wanneer ze buiten geweervuur horen.

https://www.youtube.com/watch?v=0HY2Ty9CPyA