Hotspot Vial (GR): Vluchtelingen moeten betalen voor vervoer naar gevangenis

Dus hoe werkt die deal tussen de EU en Turkije, die variant op dat fantastische Plan Samsom, dat de EU een paar dagen geleden in werking heeft gesteld nu?

Nou, helemaal flex gaat het niet, zacht uitgedrukt. Althans niet vanuit het standpunt van de vluchteling gezien. De hoogste prioriteit voor Europa heeft natuurlijk het opsluiten van die mensen zodat we er maar zo weinig mogelijk last van hebben, en dat is dan ook zo ongeveer het enige dat op efficiënte wijze gebeurt, op de hotspot Vial.

Er wordt de vluchtelingen verteld dat ze recht hebben op het aanvragen van asiel, alleen is er niemand beschikbaar om zich daarvoor toe te wenden. Ook mag men informeren naar de rechten die men heeft, maar dat moet dan bij dezelfde autoriteiten die hen zojuist opgesloten hebben.

Vrijwilligers die voedsel brengen mogen niet praten met de vluchtelingen en moeten het voedsel door een hek aangeven.

Als er conflicten uitbreken is er geen of veel te weinig mankracht om dat beheersbaar te houden, dus laat men gewoon de hekken dicht en het de mensen zelf maar uitvechten. Hier zijn al gewonden bij gevallen.

Het vervoer naar deze gevangenissen, zoals die hotspots zowel door de vluchtelingen zelf als de politie worden genoemd, gaat per bus die de vluchtelingen nota bene nog zelf moeten betalen ook.

Op Refugee Trail concludeert men dat dit is wat er gebeurt als het onder controle houden van grenzen en xenofobie de prioriteit krijgen boven menselijkheid.

Leest u hier het gehele verhaal.