Journaliste in isoleercel wegens publiceren documenten over Srebrenica

De Franse journaliste Florence Hartmann, voormalig correspondente van Le Monde tijdens de oorlog in Bosnië, is donderdagmiddag opgepakt in Den Haag namens het zogenaamde Internationale Hof van Justitie.
Zij heeft in 2007 documenten in een boek gepubliceerd, waaruit bleek dat de Servische regering bewijzen achterhield over betrokkenheid van Servië bij moordpartijen in Bosnië-Hercegowina, meer bepaald Srebrenica in 1995. Van 2000 tot 2006 was zij woordvoerster van hoofdaanklager Carla del Ponte.

Het hof heeft haar in 2009 veroordeeld tot zevenduizend euro boete subsidiair zeven dagen celstraf wegens “minachting van het hof”. Dit heeft om haar uitlevering gevraagd hetgeen door de Franse overheid werd geweigerd.
Haar advocaat Guénaël Mettraux:
“Florence zit in een isoleercel, geheel afgeschermd in wat men bewaking tegen zelfmoord noemt, wat in de praktijk betekent dat het licht vierentwintig uur per dag aan is en dat er ieder kwartier controle op haar cel is.”
Op de gang kan zij oorlogsmisdadiger Ratko Mladić met andere gevangenen horen praten.

Volgens het “tribunaal” wordt zij door een “mechanisme” gevangen gehouden.

De krant waarvoor zij gewerkt heeft noemt haar detentie een schandaal. Nieuws hierover zit evenwel achter de betaalmuur.
The Guardian heeft een toegankelijk verhaal.

Als dit “tribunaal” met zijn “mechanisme” zo optreedt zal het spoedig wel bij mij langskomen omdat ik het een zogenaamd tribunaal noem. We wachten af.