De Spaanse Burgeroorlog online leesbaar

Uit respect voor Hollander Piet, die mij zittend aan de bar van de Stadhuiskelder in Utrecht in 1976 honderd gulden in de hand stopte in het goed vertrouwen dat het via mij bij FRETILIN terecht zou komen, de onafhankelijkheidsbeweging van Oost-Timor (en ja, het is terechtgekomen, dat wel, al heeft de strijd nog 26 jaar geduurd):

– Ter gelegenheid van het feit dat het dit jaar tachtig jaar geleden is dat de Spaanse Burgeroorlog uitbrak brengt de stichting Spanje 1936-1939 een aantal boeken, digitaal, uit. Deze boeken zijn al lang niet meer verkrijgbaar en ook antiquarisch zeldzaam.

Op deze manier krijgt een breed publiek toegang tot de inhoud van deze boeken over de Spaanse Burgeroorlog die de inleiding vormde tot de Tweede Wereldoorlog.

En wie een voorkeur heeft voor een papieren versie, de digitale versie kan gemakkelijk worden geprint en ingebonden.

De oorlog begon in Spanje uit 1986 doet verslag van het eerste systematische onderzoek naar de lotgevallen en ervaringen van Nederlandse Spanjestrijders en tientallen medische vrijwilligers uit Nederland, die gedurende de burgeroorlog hun leven, kennis en vaardigheden in dienst van het Spaanse volk stelden.

In Nederlanders onder commando van Hollander Piet in Spanje wordt verslag gedaan wat verschillende Nederlandse Spanjestrijders en -vrijwilligers gedurende de periode 1936-1939 hebben meegemaakt.

Van het Spaanse vrijheidsfront doet op een levendige wijze verslag van een bezoek van Nico Rost aan Spanje, begin 1937, op een moment dat het lot van de democratisch gekozen republiek nog niet bezegeld is.

De boeken zijn gratis te downloaden. Financiële donaties worden op prijs gesteld om daarmee de activiteiten van de stichting te kunnen continueren en uit te breiden.

Site: Spanje3639.

Dit zijn boeken van/over Nederlandse Spanjestrijders, en dus communisten, trouw aan Moskou. In Spanje stonden dus anarchisten en onafhankelijke marxisten (trotskisten) tegenover hen, evenals tegen de fascistische monarchisten.
Wat titels van andere zijde dus:
Albert Helman, officiële naam: Lou Lichtveld, De sfinx van Spanje.

Het boek van de Nederlandse onafhankelijke marxist (niet trotskist maar radencommunist) Cajo Brendel, Revolutie en contrarevolutie in Spanje.
En zoek hier naar Jacques J. Giele, Arbeiderszelfbestuur in Spanje 1936-1939, (niet leverbaar via onze bol.com-connectie).