Assad bombardeert Syrische Koerden in Hasakah

De Syrische luchtmacht heeft voor de tweede opeenvolgende dag bombardementen uitgevoerd op door de Koerdische militie YPG bezette delen van de stad Hasakah. Daarbij zijn tenminste 22 mensen om het leven gekomen. Het YPG zegt duizenden burgers geëvacueerd te hebben.

In de nu al vijf jaar durende burgeroorlog hebben het Syrische leger en het YPG elkaar tot nu toe grotendeels ontzien. Het YPG richtte zich vooral op de creatie van een autonome Koerdische regio in het noorden van Syrië, waarbij het met name in conflict kwam met ISIS. Het Syrische leger concentreerde zich op het bestrijden van Soenni-rebellen en vermeed confrontaties met ISIS juist zoveel mogelijk.

Volgens het Syrian Observatory For Human Rights (SOHR) ontstond het conflict doordat Syrische militairen enkele Koerdische jongeren aanhielden. Als reactie rukten eenheden van het YPG op naar wijken die door het leger bezet worden. Volgens het regime zijn de bombardementen een antwoord op pogingen van het YPG de hele stad in te nemen.

Het conflict is bijzonder saillant omdat het YPG bijgestaan wordt door Amerikaanse ‘adviseurs’. De Amerikanen reageerden op de bombardementen door enkele gevechtsvliegtuigen naar Hasakah te sturen, met als overduidelijk doel de Syrische luchtmacht te intimideren. Een woordvoerder van het Amerikaanse leger waarschuwde dat de VS bombardementen op Amerikaanse troepen – en impliciet dus het YPG –  niet zullen tolereren. Vannacht circuleerden er geruchten dat de Amerikanen een no fly zone in zouden willen stellen in het noorden van Syrië, maar dat is tot nu toe niet bevestigd. Een dergelijk besluit zou kunnen leiden tot een rechtstreekse confrontatie tussen de VS en Assad en mogelijk ook diens bondgenoot Poetin.

ac3c3d49c12f423999be8d5e0dfaf37d_6
Kaart: Institute For The Study Of War

Meer bij: Al Jazeera en NBC News