Zeker vijftig doden bij aanslag in Turkije

Bij een aanslag tijdens een bruiloftsfeest in het zuidoosten van Turkije zijn zeker 50 mensen gedood en 94 anderen gewond geraakt. De politie zegt op de plaats van de aanslag een aan stukken gereten explosievenvest te hebben gevonden. Vermoedelijk gaat het dan ook om een zelfmoordaanslag.

President Erdoğan suggereerde onmiddellijk dat de aanslag het werk is van ISIS. Dat lijkt inderdaad waarschijnlijk: geen enkele Koerdische organisatie zou een dergelijke, specifiek tegen burgers gerichte aanslag uitvoeren. Erdoğan beweerde weliswaar dat er wat hem betreft geen verschil is tussen ISIS, de PKK en de beweging van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen (de FETÖ), maar dat is aperte onzin.

Volgens Erdoğan zijn dergelijke aanslagen bedoeld om verdeeldheid te zaaien tussen etnische Turken, Koerden en Turkmenen. ISIS zou er volgens Erdoğan op uit zijn een burgeroorlog te ontketenen in de hoop dat de Turkse staat uiteen valt, een mening die door veel terrorisme-experts gedeeld wordt. ISIS zou dan van de resulterende chaos gebruik kunnen maken om in Turkije een bruggenhoofd te vestigen. Eerder maakte ISIS van de chaos in Irak, Syrië en Libië gebruik om in die landen grote gebieden in te pikken.

De oppositionele, pro-Koerdische HDP heeft inmiddels gezegd dat de bruidegom lid is van de HDP. Volgens de HDP bevinden zich onder de slachtoffers veel kinderen. Bruiloften worden in het zuiden van Turkije vaak op straat gevierd, zeker in de zomer.

Bron: Hürriyet Daily News