(Westerse) oorlogspropaganda – met aanvulling

De postume vrijspraak van een man (Slobodan Milošević), beschuldigd van de ergste misdaad, genocide, maakte geen krantenkoppen. Noch de BBC of CNN heeft er iets over geschreven (ook niet in de grote kranten van Nederland). The Guardian had een kort commentaar (in Nederland hebben langleveeuropa en katholieknieuwsblad en nog wat anderen er wat over geschreven). Zo’n zeldzame officiële toelating werd begraven of onderdrukt, begrijpelijkerwijs. Het zou te veel uit leggen over hoe de heersers van de wereld de wereld regeren.

Milošević was het slachtoffer van oorlogspropaganda die vandaag de dag als een stortvloed over onze schermen en kranten loopt en een groot gevaar voor ons allemaal is. Hij was het prototype demon, belasterd door de westerse media als de “slager van de Balkan”, die verantwoordelijk voor de “genocide” was, vooral in de Joegoslavische separatistische provincie Kosovo.

Dit was de (valse) rechtvaardiging voor de NAVO-bombardementen, onder leiding van Bill Clinton en Blair, die honderden burgers in ziekenhuizen, scholen, kerken, parken en televisiestudio’s doden en de economische infrastructuur van Servië totaal vernietigde.
Onderwerp u aan de neo-liberale vrije markt of word gedemoniseerd en vernietigd.
En dit was Washington’s model voor de daaropvolgende invasies van Afghanistan, Irak, Libië en Syrië.
Dus voor we ons weer door westerse oorlogspropaganda laten overtuigen om ergens ‘in te grijpen’ kunnen we beter even nadenken wie daar nu echt van profiteert.  En wie niet…..
If you could hear, at every jolt, the blood
Come gargling from the froth-corrupted lungs,
Obscene as cancer, bitter as the cud
Of vile, incurable sores on innocent tongues,
My friend, you would not tell with such high zest
To children ardent for some desperate glory,
The old lie: Dulce et decorum est
Pro patria mori.
 
— Wilfred Owen —

Door T.T. ingezonden attendering op een stuk van John Pilger.

Een andere inzender, Marc, reageert hier aldus op:

“Eerder werd beweerd onder de noemer “(Westerse) Oorlogspropaganda” beweerd dat Slobodan Milosevic (“de Slager van de Balkan”) postuum is vrijgesproken door het Joegoslaviëtribunaal. Dit is, zoals een simpele klik op Wikipedia en een rondgang op google zal verduidelijken, niet waar: Milosevic is niet vrijgesproken, wel is de staat Servië en de Servische bevolking niet schuldig verklaard.”