Andrew Feinstein en Johan Grimonprez over Shadow World: Wapenhandel blaast de democratie op

Documentairemaker Johan Grimonprez is een man met een missie maar ook met filmtalent. Zijn nieuwste, Shadow World, is een sublieme aanklachtdocumentaire die met Andrew Feinsteins verontrustend onderzoeksboek als vertrekbasis de internationale wapenhandel genadeloos fileert. Een verhaal van hebzucht, nutteloos verlies van mensenlevens en de dreigende vernietiging van de democratie. Een verhaal verteld vanuit woede maar gebracht met humor, intelligentie en een hoopvol pleidooi voor rebellie en samenhorigheid.

“Er was een constante spanning tussen de verhalenverteller en de journalist” zegt Andrew Feinstein (°1964), de Zuid-Afrikaanse auteur van het boek ‘The Shadow World: Inside the Global Arms Trade’, wanneer we hem samen met de Belgische videokunstenaar en documentairemaker Johan Grimonprez (°1962) ontmoeten tijdens Film Fest Gent.

Die spanning levert alleszins een meeslepende documentaire op; een filmische aanklacht die tegelijk informatief en onderhoudend is. De filmmakers combineren talking heads met archiefbeelden en voice-over commentaar om, gedreven door woede en verontwaardiging, een krachtig betoog tegen de corrupte globale wapenhandel te ontwikkelen. De getuigenissen van wapenhandelaars, lobbyisten, politici en onderzoeksjournalisten zijn ontluisterend en de waarschuwing die doorklinkt wanneer alle draadjes verbonden zijn, is verontrustend.

“Een maatschappij die beslist dat het merendeel van haar budget geïnvesteerd wordt in de wapenindustrie en de uitbreiding van het leger, heeft de morele beslissing genomen dat militarisme belangrijker is dan de creatie van welzijn voor de bevolking” zegt Vijay Prashad in Shadow World.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be