G7 wijst nieuwe sancties tegen Rusland af

220px-Boris_Johnson_July_2015
Boris Johnson Foto: Wikipedia

De Britse Minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson heeft op de G7-top in Italië een blauwtje gelopen. Johnson had voorgesteld nieuwe sancties op te leggen aan Rusland i.v.m. de steun die dat land verleent aan de Syrische massamoordenaar Assad. Dat voornemen stuitte echter op een stevig ‘njet’ van de Europese leden van de G7.

Volgens de Italiaanse Minister van Buitenlandse Zaken, Angelino Alfano, heeft het geen zin Rusland verder te isoleren. Alfano sprak weliswaar zijn steun uit voor het Amerikaanse vergeldingsbombardement op een Syrische luchtmachtbasis afgelopen vrijdag, maar volgens hem wordt het na deze actie tijd om politieke en diplomatieke middelen in te zetten, aangezien dat in het verleden ook geweldig gewerkt heeft.

De G7-deelnemers zijn het weliswaar eens dat Assad moet verdwijnen, maar dat zet zonder concrete maatregelen natuurlijk geen zoden aan de dijk.

De G7 had gehoopt aan de vooravond van het bezoek van de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken Tillerson aan Moskou een eensgezinde boodschap af te kunnen geven, maar dat is er – voorspelbaar – weer eens niet van gekomen. Moskou heeft inmiddels een strijdlustige verklaring de wereld ingestuurd. Volgens de Russen gaat de verhouding met de VS inmiddels door ‘de moeilijkste fase sinds de Koude Oorlog’, wat natuurlijk volledig te wijten is aan de VS.