Koerdische milities openen aanval op Raqqa

De Syrian Democratic Forces (SDF) hebben de aanval geopend op Raqqa, de ‘hoofdstad’ van ISIS. Eenheden van de SDF zijn Raqqa vanuit het noorden, westen en oosten binnengevallen. Volgens de eerste berichten worden in het oosten van de stad goede vorderingen gemaakt. De actie wordt ondersteund door de Amerikaanse luchtmacht.

Northern_Raqqa_Offensive_(November_2016).svg
Illustratie: Wikipedia

Formeel is de SDF een coalitie van Koerdische en Arabische troepen, maar in de praktijk wordt de organisatie gedomineerd door de linkse Koerdische militie YPG. Het afgelopen half jaar heeft de YPG ISIS teruggedreven naar Raqqa en de stad geleidelijk omsingeld.

De YPG is de met afstand meest efficiënte militie in Syrië, de organisatie is er in geslaagd een groot deel van het door ISIS in het noorden van Syrië veroverde territorium te heroveren op de jihadisten. De effectiviteit van de YPG is ook meteen de reden dat ze – ondanks de ideologische verschillen – gesteund wordt door de Amerikanen. Vorige week maakten de Amerikanen bekend moderne wapens te zullen leveren aan de Koerden.

Mocht Raqqa vallen – en dat valt wel te verwachten – dan is daarmee de facto een einde gekomen aan het kalifaat van ISIS. Wat ISIS vervolgens zal doen is anyone’s guess, al ligt de omvorming tot een guerrillaorganisatie voor de hand. Hoe dan ook blijft de chaos in het Midden-Oosten en daarmee de voedingsbodem voor radicale islamisten gewoon bestaan.