Meer dan 200 Russische huurlingen omgekomen bij aanval op Amerikaanse basis in Syrië + Update

Bij een aanval van Russische huurlingen op een Amerikaanse basis en een olieraffinaderij in Syrië zijn volgens getuigen 200 huurlingen om het leven gekomen. De Amerikanen schatten het aantal doden lager in. Volgens hen zijn bij de aanval zo’n 100 aanvallers om het leven gekomen. Zeker 200 aanvallers zouden gewond zijn geraakt.

De aanval vond plaats in de regio Deir Ezzor, ten zuidoosten van Raqqa. Rusland zegt dat de huurlingen volledig op eigen houtje handelden, iets wat heel goed mogelijk is. Veel Russische huurlingen die momenteel aan de zijde van Assad vechten, hebben ervaring opgedaan in de Donbass, waar ze ook al bekend stonden om hun eigengereide optreden. De VS hebben de Russische verklaring geaccepteerd.

Wie de huurlingen betaalt is onduidelijk. Veel vingers wijzen naar de Wagner Groep, een particuliere militaire uitvoerder vergelijkbaar met het veel bekendere/beruchtere Amerikaanse Blackwater (inmiddels omgedoopt tot Academi). Over de banden van Wagner met de Russische regering bestaat veel onduidelijkheid. Volgens sommigen is de Wagner Groep in feite weinig meer dan een mantelorganisatie van het Russische Ministerie van Defensie.

Update: het gaat lekker

Bron: Bloomberg