Turkse leger beschuldigd van gifgasaanval op Koerdisch dorp

Het Turkse leger wordt er door de Koerdische militie YPG en het Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) van beschuldigd een Koerdisch dorp in de regio Afrin met gifgas bestookt te hebben. 

Slachtoffers van de gifgasaanval in Ghouta, 2013. Illustratie: Wikipedia

Een woordvoerder van de YPG zegt dat de aanval plaatsvond op een dorp in het noordwesten van de regio, dichtbij de grens met Turkije. Zes mensen zouden nadat het dorp onder vuur van Turkse troepen was komen te liggen symptomen hebben vertoond die wijzen op een aanval met gifgas.

Volgens het SOHR werd het dorp afgelopen vrijdag beschoten door het Turkse leger en eenheden van de aan Turkije gelieerde Free Syrian Army (FSA). Ook het SOHR maakt melding van zes mensen die na afloop van de beschieting te kampen hadden met ademhalingsproblemen. Ook andere symptomen – zoals verwijde pupillen – wijzen volgens het SOHR op het gebruik van gifgas.

Het Syrische (staats)persagentschap SANA zegt gesproken te hebben met een arts die in een ziekenhuis mensen met verstikkingssymptomen heeft behandeld.

Het is niet de eerste keer dat in Syrië chemische wapens worden ingezet. Het Syrische leger gebruikte in 2013 sarin tegen de burgerbevolking in Ghouta en Khan al-Assal. In 2017 gebruikte het Syrische leger opnieuw gifgas bij een aanval op de stad Khan Shaykhun, wat leidde tot een Amerikaans bombardement op de luchtmachtbasis Shayrat bij Homs.

Bron: Reuters