Trump kiest voor oorlog met Iran

President Trump had zijn toespraak nog niet gehouden, maar de New York Times meent al te weten dat het inderdaad die kant op gaat. “President Trump heeft vanmiddag de Franse president Macron in een telefoongesprek laten weten dat de VS zich uit de Iran-deal terugtrekt, zo heeft een bron tegen de New York Times gezegd.” Of de bron waar die krant mee schermde, echt bestaat en zo ja, aldus heeft gesproken, is onduidelijk. Glashelder is inmiddels echter dat Trump de deal inderdaad voor gezien houdt. Dat is het geen verrassende beslissing, maar wel een levensgevaarlijke. De VS kiest hiermee voor confrontatie met Iran, een confrontatie waarvan de logische uitkomst oorlog is.

De deal hield in dat Iran akkoord ging met een verregaande inperking van haar nucleaire programma en de daarvoor benodigde faciliteiten en uraniumvoorraden. Iran zou volgens de deal afzien van de ontwikkeling van kernwapens en accepteerde controles door inspecteurs van het IAEA, Internationaal Agentschap voor Atoomenergie. In ruil daarvoor werden Westerse sancties opgeheven. Zo werd de weg naar een Iraans kernwapen geblokkeerd, en kon Iran economisch haar vleugels uitslaan.

Trump en zijn nieuwe veiligheidsadviseur John Bolton wilden al langer van het akkoord af. De Israëlische premier Netanyahu ook. Die had nog vorige week in een schertsvertoning Iran ervan beschuldigd dat het toch aan kernwapens aan het knutselen was. Voor Israël is Iran een macht die de Israëlische hegemonie tegenwerkt, door bijvoorbeeld Hezbollah in Libanon te steunen.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: ravotr