Massamoordenaar in Santa Fé blijkt “incel” te zijn

Dimitrios Pagourtzis, de 17-jarige jongen die afgelopen vrijdag op een middelbare school in Santa Fé tien mensen doodschoot, koos een meisje dat hem had afgewezen als één van zijn slachtoffers. Dat zegt de moeder van het slachtoffer op Facebook. De klasgenoot, Shana Fisher, werd volgens haar moeder als eerste doodgeschoten door Pagourtzis. Dat laatste moet overigens nog bevestigd worden door de politie.

Naar het schijnt had Pagourtzis Fisher ruim 4 maanden lastig gevallen met zijn avances. Uiteindelijk was ze het zó zat dat ze hem in aanwezigheid van zijn klasgenoten afwees. Een week later opende Pagourtzis het vuur op de vrouw die hem had afgewezen en op degenen die getuige waren geweest van hetgeen hij blijkbaar ervoer als een publieke vernedering.

Tegen de politie verklaarde Pagourtzis dat hij geen mensen heeft doodgeschoten die hij persoonlijk graag mocht. Niet omdat het zijn vrienden waren, maar omdat hij dacht dat die mensen zijn kant van het verhaal zouden kunnen vertellen. Eigenlijk was Pagourtzis van plan na afloop van zijn moorddadige optreden zelfmoord te plegen, maar dat durfde hij uiteindelijk dan toch niet aan. In plaats daarvan gaf hij zich over aan de politie.

Pagourtzis maakte deel uit van het (American) footballteam van de school. Volgens een ploeggenoot werd hij regelmatig gepest door de coach, wat door de school overigens wordt ontkend. Uit verklaringen van zijn medescholieren duikt een beeld op van een wat eenzame jongen, die weinig vrienden had en geen succes had bij de meisjes. Wat op zich natuurlijk weinig verklaart: het wemelt van de eenzame tieners en de meesten van hen schieten hun klasgenoten niet overhoop.

Uit zijn – inmiddels verwijderde – Facebookpagina kan wel het e.e.a. worden afgeleid over Dimitrios Pagourtzis:

Dat hij geobsedeerd was door vuurwapens, is waarschijnlijk een understatement. Op Instagram gaf Pagourtzis regelmatig uiting aan zijn liefde voor alles wat “BOEM!” doet:

Al even onthullend is het lijstje van mensen die hij volgde op Instagram. Uiteraard Trump, en daarnaast een hele reeks gun nuts met kleurrijke namen als guns_fanatics guns_lovers, guns.glory en sickguns (Best page for shooters).

Het is niet de eerste keer dat een seksueel gefrustreerde jonge man meent wraak te moeten nemen op vrouwen/de maatschappij omdat hij voortdurend blauwtjes loopt. In 2014 schoot de 22-jarige Elliott Rodger zes mensen dood in Isla Vista, Californië, voordat hij zichzelf een kogel door het hoofd joeg. Rodger liet een document van niet minder dan 137 pagina’s na waarin hij omstandig uitlegde waarom hij vrouwen haatte (kort samengevat: hij was nog maagd). Elliott Rodger  omschreef zichzelf als “involuntary celibate” (onvrijwillig celibatair) en is inmiddels het postume boegbeeld van een hele beweging van seksueel gefrustreerde, heteroseksuele witte mannen, die menen recht te hebben op seks. En wee degenen die dat – in hun geschifte optiek – in de weg staan. In oktober 2015 schoot de 25-jarige Chris Harper-Mercer in Roseburg, Oregon 9 mensen dood “omdat hij geen vriendin had”, in december 2017 vermoordde de 21-jarige William Atchison in Aztec, New Mexico 2 leerlingen van zijn oude school vooraleer hij de wereld een dienst bewees door zelfmoord te plegen en in april van dit jaar schoot de 25-jarige Alek Minassia in Toronto 10 mensen dood, ook alweer omdat hij zich afgewezen voelde door vrouwen.

Alle drie de moordenaars rekenden zichzelf tot de incel-beweging en bewonderden Elliot Rodger. Het lijkt er sterk op dat we een vierde aan dat rijtje toe kunnen voegen.

Bron: BuzzFeed News