Dader schietpartij Luik mocht gisteren gevangenis tijdelijk verlaten

De man die vanochtend in Luik twee agenten en een voorbijganger doodschoot is de 36-jarige Benjamin Herman uit Marche-en-Famenne. Herman zat in de gevangenis van Lantin, maar kreeg gisteren penitentiair verlof. Van banden met terroristische organisaties is niets bekend. Herman was een kleine crimineel die vast zat wegens drugsdelicten en diefstal. Vanwege de aard van de moorden en het feit dat Herman volgens getuigen “Allahoe Akbar” riep, onderzoekt het parket momenteel of er sprake is van terroristisch gemotiveerde daad.

De twee dode agenten zouden vrouwelijke hulpagenten van het Luikse korps zijn geweest. Herman viel hen van achteren aan met een mes, pakte hun wapens af en schoot de agentes dood. Procureur Philippe Dulieu:

De dader heeft twee agentes langs achteren aangevallen met een steekwapen, verschillende keren op hen ingestoken en een van hun wapens afgenomen. Daarna liep hij op een auto af en schoot hij een 25-jarige mannelijke passagier dood. Daarop nam hij een vrouw in gijzeling in het nabijgelegen lyceum. De speciale interventie-eenheden kwamen ter plaatse. De schutter kwam naar buiten en vuurde verschillende keren richting de agenten, waarvan enkele geraakt werden in het been. De dader werd daarna doodgeschoten.

In Belgische media circuleert momenteel een foto van de verdachte, op het moment dat hij schietend uit de school komt. Er zijn echter amper details te onderscheiden.

Zodra er meer bekend is wordt dit bericht aangevuld.

Update: op Twitter is een video opgedoken van het moment dat de dader al schietend uit de school komt en onmiddellijk wordt neergeschoten door de politie.