De limieten van Amerikaanse drones tegen IS

De limieten van Amerikaanse drones tegen ISMOObama verwees hierbij uitdrukkelijk naar de Amerikaanse “successen” in de bestrijding van terrorisme in Jemen, Pakistan en Somalië. De inzet van drones lijkt net als in deze drie landen een centraal element van de Amerikaanse strategie tegen IS te zullen vormen. Lang niet iedereen is echter fan van de eerdere inzet van Amerikaanse drones.

Amerikaanse drones (onbemande vliegtuigen) werden voor de eerste keer ingezet in Jemen in 2002. Pakistan volgde in 2004, en Somalië was in 2007 aan de beurt.
Hoewel de inzet van drones heeft geleid tot de uitschakeling van verschillende belangrijke kopstukken van lokale Al Qaida-afdelingen of de Taliban, plaatsen critici verschillende ernstige kanttekens.

Drones zouden onevenredig veel burgerslachtoffers maken, en vragen doen rijzen over de naleving van internationaalrechtelijke principes als proportionaliteit, noodzakelijkheid en voorzorg.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

1 gedachte over “De limieten van Amerikaanse drones tegen IS”

  1. Altijd incompleet: “Drones zouden onevenredig veel burgerslachtoffers maken, en vragen doen rijzen over de naleving van internationaalrechtelijke principes als proportionaliteit, noodzakelijkheid en voorzorg.”

    En wat is dan gebeurd met het principe van SOEVERENITEIT die in alle Charten van de VN goed staat opgeschreven?

    Of eigenlijk moeten we aannemen dat alle regels van de internationale wetgeving reeds zijn komen volledig te vervallen?

Reacties zijn gesloten.