Nederland gaat ten oorlog (2): bangmakerij en bondgenootschap met politiestaat

De kans dat IS-mensen op Obama ‘s luchtaanvallen reageren met aanslagen op mensen uit landen die met die luchtaanvallen meedoen, is er. Dat Nederland de VS gaat helpen met straaljagers, vergroot de kans op aanslagen tegen willekeurige Nederlanders. Maar zo werken dit soort groepen: met vrij willekeurig geweld tegen burgers uit landen waarmee ze ruzie hebben. Je kunt dat schandelijk vinden, en dat is het ook: voor het doden van willekeurige mensen bestaat geen rechtvaardiging. In het vaststellen van de samenhang tussen Nederlandse deelname aan luchtaanvallen enerzijds, het risico van aanslagen tegen mensen en objecten in Nederland anderzijds, zit geen rechtvaardiging van aanslagen. Maar de samenhang is er, en ze is in termen van dit conflict vrij logisch. Ook uit dat oogpunt is de Nederlandse oorlogsdeelname dus griezelig: het is mensen blootstellen aan extra gevaar.

Die grotere kans op aanslagen – in Nederland en andere oorlogslanden – wordt natuurlijk behendig aangegrepen om het gevoel van onveiligheid waar de oorlogsstemming die op parasiteert aan te wakkeren. Gisteren al is er een heuse terreurdreiging gemeld. De klunzige argumentatie is onthutsend. De NRC vertelt, overigens zonder op de klunzigheid te wijzen. Laten we eens kijken.

“Islamitische Staat zou aanslagen beramen op de metrostelsels van Parijs en de Verenigde Staten.” Zo zo, en wie zegt dat? “Dat hebben vandaag in Irak gevangen genomen IS strijders verteld aan inlichtingendiensten aldaar.” Ha. Ha. Ha. Om te beginnen is het al nieuws dat het Iraakse leger er in slaagt om IS-mensen gevangen te nemen. In juni was hetzelfde leger nog vooral bezig met heel hard wegrennen als IS er aan kwam. Na dat wegrennen volgden dan Iraakse luchtaanvallen op steden waar IS zat, met tal van burgerslachtoffers. Van het vangen van IS-lui door Iraakse soldaten geen spoor. Nu opeens wel…

Lees verder bij de bron van dit artikel.

Via Ravotr.

7 gedachten over “Nederland gaat ten oorlog (2): bangmakerij en bondgenootschap met politiestaat”

 1. Ik wens ze veel geluk met de metrostelsels in Nederland. Die rijden over het algemeen vrijwel niet en worden altijd verbouwd.

  Doe toch niet mee met die irrationele angsthetze. De Staat doet er alles aan om repressiever te kunnen worden, dus grijpt ze dit ook aan.

  Het begint als je als inwoner met baard in je tas moet laten kijken “voor de veiligheid”
  Het eindigt met iedereen oppakken die wellicht een “gevaar voor de Staat” kunnen zijn.

 2. “Het eindigt met iedereen oppakken die wellicht een “gevaar voor de Staat” kunnen zijn.”

  Dit is de natte droom, tevens de werkelijkheid van elke totalitaire regime, oftewel de Orweliaanse Staat.

  Daarom wordt met de ene hand deze informatie gecreëerd en verzonnen om met de andere hand de mensen willekeurig naar eigen dunk op te pakken. Simpel zat.

 3. De oorlog tegen Syrië, door middel van luchtaanvallen tegen IS, zouden we officieel kunnen verklaren als de werkelijke Einde van de Rechtstaat en Democratie in het Westen.

  Het is nu nog wachten hoe lang zal de traditionele Europese Democratie van Duitsland nog blijven overeen staan.

 4. Nog een zeer interessant artikel van de voormalige Franse Minister Villepin over de gevaren van de oorlog tegen Syrië:

  http://www.lemonde.fr/idees/article/2014/09/30/cessons-ces-guerres-suicidaires-et-donnons-enfin-une-chance-a-la-paix_4496657_3232.html

  Voor de Franstaligen is deze passage zeker zeer interessant omdat het summum is van onze huidige Westerse houding en problemen:

  “La guerre contre le terrorisme trahit une vision du monde. C’est la tentation du suicide d’une civilisation souffrant du sentiment de l’impuissance et du déclin, de la peur du monde et des autres et de la conviction de la supériorité morale.”

Reacties zijn gesloten.