Aan de voorlichting van priesters heeft het niet gelegen

Ooit gehoord als insideverhaal over de priesteropleiding in België: Als je ontkennend antwoordde op de vraag of je wel eens iets met een vrouw gedaan had (“gekend”, in plaats van het bijbelse “bekend”) dan werd je geweigerd. Want dan stond je onder verdenking homo te zijn. Nederland deed daar niet moeilijk over…
Het is ook nooit goed. En het roept de vraag op wat men bedoelt met kuisheid of celibaat.
Het is natuurlijk maar de vraag of het opheffen van het celibaat voor ambtsdragers in de RK Kerk (o nee, dit is een hervormde term, het gaat om een sacrament) misdragingen voorkomt.

Aan de opleiding van priesters kan het niet gelegen hebben. Zij leerden misschien wel alles over wat anderen wel of niet mochten doen (of het verhaal over het missionarissenstandje nu klopt of niet, het is veelzeggend).
Dit naar aanleiding van de presentatie van een boek getiteld Onkuisheid over de biechtpraktijk in Nederland van 1900 tot 1965 (de tijd van het Tweede Vaticaans Concilie).

1 gedachte over “Aan de voorlichting van priesters heeft het niet gelegen”

  1. Wat betreft dit misbruik van kinderen is het een enorme stinkbom waar niemand echt weet waar het bodem eigenlijk ligt. Liever zo gauw mogelijk sand erover, wel heeft het mede de kop van de Paus opgeëist.

    Even voor degene die verslaafd zij aan de “allochtonen” criminele statistieken: Neem even deze traditioneel “autochtonen” criminaliteit in de berekening om daarna de statistieken nog ’s een keertje te gaan beoordelen.

Reacties zijn gesloten.