Pinbedrijf Equens wil uw betaalgedrag verkopen

Vrijwel overal worden we gedwongen te pinnen, dat wordt gecontroleerd en uitgevoerd door het  transactiebedrijf Equens, met Oprechte Liefde voor Ons Gemak (OLOG) dat begrijpt u.

Bancaire overboekingen, geld opnemen bij een geldautomaat, of betalen via bankpas, credit card, incasso of acceptgiro. Al die betaaltransacties moeten natuurlijk snel en veilig worden verwerkt. En dat is precies wat Equens doet. Zo’n vijftig miljoen kaarthouders, meer dan 500.000 winkeliers, een miljoen bedrijven en honderden banken maken dagelijks gebruik van onze dienstverlening.

Ah, vandaar dat we gek worden gemaakt met spotjes over het gemak van pinnen. Ik doe er niet aan mee, heb gewoon een knip, bevalt me prima. We zijn dus afhankelijk gemaakt van één bedrijf, dat tot in detail op de hoogte is van onze handel en wandel.

Wat is het meest recente geweldige plan van deze moneymakers? Ze willen alle gegevens van de pinners en uw banktransacties gewoon gaan verkopen. Reden? Geen andere dan dat ze die gegevens hebben en omdat de “markt erom vraagt” en er geld voor wil geven, veel geld. Juist, we zijn er weer. We hoeven echt niet bang te zijn voor onze privacy zegt dat bedrijf, wat natuurlijk de grootste nonsens is die ze kunnen uitkramen. Een aantal banken vindt het maar niks, sommige echter wachten nog even tot de “maatschappelijke” discussie afgerond is en voeren het dan in. Gewoon even wachten tot mensen er niet meer over jengelen dus. Equens zegt ijskoud dat ze het plan ondanks een storm van protest zeker niet volledig intrekken.

Het punt is dat ik die banken ook al niet vertrouw. Stel nu eens dat die “per ongeluk” de kaartgegevens verkopen aan dat bedrijf? Dan zijn uw naam, adres, inkomen en de hele rest in één klap bekend bij één bedrijf. Koppel dat aan de RFID chip, en de zaak is rond. Dat laatste is een miniscule chip die de streepjescode gaat vervangen en naar de winkel blijft uitzenden waar het product heengaat, wanneer het is gebruikt, gegeten of gewassen wordt etcetera. Allemaal van die stiekeme dingen waar je niets van merkt, maar waardoor we in een totale controlestaat leven.

Gisteravond zag ik dit filmpje, mijn broek zakte af. Wat een arrogantie van die bedrijven, we moeten het in ons eigen belang maar leuk vinden. Geweldig toch dat ze weten of je graag een rood of geel jurkje draagt en daarna reclame kunnen toesturen over precies de aanbiedingen in jouw favoriete kleur kleding? Dat is voor mij echt Groot Geluk. Dat daarvoor heel je hebben en houden in databanken zit, ach, doe niet zo moeilijk, zeur niet zo.

Gewoon 1 keer per week of maand geld opnemen en niet meer pinnen. Of gaat dat verplicht worden? Zou zomaar kunnen, ik sta nergens meer van te kijken, maar wil toch wel graag dat ze kappen met die onzin. Normaal zou de Staat hierover horen te waken, maar aangezien die zelf door het Corporatisme is gekaapt zal dat niet gebeuren.