Zwarte Piet was een Zwarte Piraat

Beste mensen,
Wie is Zwarte Piet. Wat is zijn personage en wat beeldt hij uit?

Liever Zwarte Piet dan Zwarte Piraat

Van Zwarte Piraat naar Zwarte Piet

Zwarte Piraat was tot het bombardement van Algiers in 1817 een Moorse zeerover uit Noord-Afrika die blanke schepelingen roofde en ze als christenslaaf verkocht in de Islamitische havensteden. Als de geschiedenis van de piraterij in de Middellandse-Zee in relatie tot het Sinterklaasfeest wordt vergeleken, zijn er relevante overeenkomsten.

Sinterklaas is de beschermheilige of schutspatroon van de zeevaarders. De zeevaarders en vissers zochten bescherming bij Sint Nicolaas tegen weer en wind en piraterij.
Zwarte Piet komt pas in beeld als de piraterij vanuit Noord-Afrika is gestopt door de Engelse en Nederlandse marine. Zwarte Piet verbeeldt de gekerstende Zwarte Piraat, die de mensenkinderen niet meer rooft en ze tot christenslaaf maakt. Zwarte Piraat was een mensenrover en slavenhandelaar op de Middellandse Zee. Nu is hij Zwarte Piet. Zijn zak verbeeldt het roven van mensenkinderen. Zijn roe is het zwaard. Hij dringt het huis (schip) binnen. Als Zwarte Piet deelt hij nu snoep en kadootjes uit; het tegenovergestelde van dàt wat hij als Zwarte Piraat deed.

Het bovenstaande doet recht aan de geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet.

9 gedachten over “Zwarte Piet was een Zwarte Piraat”

 1. Neetoor Harry, zwarte Piet was echter een zwarte astronaut.

  Maar daar komen we in onze volgende mooi verbloemd artikel op terug.

 2. Halleluja!

  Heb je je gezicht toevallig zwart geschminkt voor dat je dit artikel schreef? 🙂

 3. weer allemaal de schuld van de Marokkanen ( niet voor niets MOOR-oco als je het op z’n engels uitspreek ) !!

 4. @5, toen was er ook sprake van een e-n-o-r-m Marokkanenprobleem.
  Sintaklaas heeft het opgelost door een bediende van te maken, weetjewel.

 5. Voor diegenen die Mauretaniërs Marokkanen noemen.

  HOU DAAR MEE OP !

  Mauretaniërs (Mauri, Moren) zijn trots op hun Mauretaanse afkomst. Het zijn geen Feniciërs.

 6. waren er nu zogenaamd opeens ook witte slaven,nou zeg o maar dan hoeven we de zwarte slaven ook niet zielig meer te vinden toch is dat de reden van de VONDST van opeens er waren ook witte slaven en nog wel door Islamitische slavendrijvers gekocht nou het kan niet op he de rare geschiedenisverhalen hoe verzint men het.

 7. @7

  Willen de trotse marokkanen wel moren mauro of zo genoemd worden denk het niet,zwarte pieten mauros enzo staan er niet zo gezelllig bij vanwege de slavengeschiedenis wat deze donkere mensen hebben moeten doorstaan

Reacties zijn gesloten.